Και όμως, οι μέλισσες παίζουν ποδόσφαιρο! (Βίντεο)

Μια μέλισσα, που παίζει ποδόσφαιρο και βάζει γκολ, θα μπορούσε να είναι το στιγμιότυπο ενός ονείρου ή η λεπτομέρεια μιας μυθιστορηματικής αφήγησης.
Κι όμως, αποτελεί γεγονός της πραγματικότητας, που συνέβη χάρη σε Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν και αξιοποίησαν την ευφυΐα των συγκεκριμένων εντόμων με πρωτότυπο τρόπο. Το σπουδαίο, ωστόσο, δεν είναι μόνο το ότι οι μέλισσες επιδόθηκαν στο εν λόγω άθλημα, αλλά ότι και όσες «παρακολουθούσαν» το παιχνίδι από μακριά μπόρεσαν, εύκολα και γρήγορα, να καταλάβουν τους κανόνες και να συμμετέχουν στα σουτ της μπάλας και στα γκολ.
 

 Με το νέο πείραμα αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ότι οι μέλισσες είναι ικανές για πιο σύνθετη μάθηση από αυτή που είχαν φανταστεί, μέχρι τώρα, οι επιστήμονες. Η ερευνητική ομάδα -από τη Σχολή Βιολογικών και Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου- με επικεφαλής τον συμπεριφοριστή οικολόγο, Όλι Λουκόλα, πραγματοποίησε πειράματα στο εργαστήριό με μέλισσες βομβίνους (μπάμπουρες).
  Το πείραμα είχε ως εξής: Πάνω σε μια πλατφόρμα υπήρχε ένα πλαστικό σφαιρίδιο, που χρησίμευε ως μπάλα, και οι μέλισσες έπρεπε να το πιάσουν με τα πόδια τους και να το σπρώξουν σε μια τρύπα (που χρησίμευε ως τέρμα). Όποια το κατάφερνε, έπαιρνε, ως ανταμοιβή, ένα γλύκισμα.  

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου