5 Φυτά που δηλητηριάζουν τις μέλισσες

Το δενδρολίβανο, η λεβάντα, το θυμάρι, η λαδανιά είναι μερικά απο τα καλύτερα φυτά που προσελκύουν τις μέλισσες. Δεν έχουν όμως όλα τα φυτά τις ίδιες επιδράσεις στην υγεία των μελισσών..
Τα συμπτώματα απο τέτοιες δηλητηριάσεις περιλαμβάνουν: Νεκρές μέλισσες στην είσοδο της κυψέλης, Σπασμωδικές κινήσεις, Μείωση του πληθυσμού, Επιθετικότητα, Σηψιγονίες, Νεκρός γόνος κ.α
Παρακάτω ακολουθούν 5 επικίνδυνα και τις περισσότερες φορές τοξικά φυτά, για την υγεία των μελισσών.

1. Πικροδάφνη/Ροδοδάφνη (Nerium Oleander)

Αρκετοί άνθρωποι βλέποντας αυτό τον όμορφο θάμνο με τα ρόζ άνθη, δεν γνωρίζουν οτι κρύβει ένα μυστικό. Το νέκταρ της πικροδάφνης είναι τοξικό για τις μέλισσες όπως ακόμη και τα φύλλα της! Η τοξικότητα της πικροδάφνης οφείλεται στην τοξική ουσια νηριίνη και έχει ως στόχο να προστατεύσει το φυτό απο επιθέσεις ζώων.

2. Ακόνιτον (Aconitum napellus/lycoctonum)

Το φυτό αυτό θεωρείτε απο τα πιο τοξικά και προκαλεί δηλητηρίαση στις μέλισσες όπου μέσα σε λίγα λεπτά μετά απο την κατανάλωση γύρης εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια προσβολής όπως τρέμουλο και παράλυση ποδιών. Φυτρώνει σε σκιερά και υγρά μέρη σε ποτάμια, γύρω απο στάβλους ακόμη και σε ορεινά πλούσια λιβάδια. Τα άνθη του έχουν χρώμα μπλε-μοβ και ανθίζει απο Ιούνιο μεχρι και Σεπτέμβριο.

3. Καπνός (Nicotiana Tabacum)

Ο καπνός περιέχει τοξικές ουσίες όπως η γνωστή νικοτίνη τόσο για την μέλισσα όσο και για τον άνθρωπο. Το τοξικό του νέκταρ προκαλεί δηλητηρίαση στις μέλισσες. Παλιότερα καλλιεργούνταν σε μεγάλες εκτάσεις στους νομούς Αιτ/νίας, Ξάνθης κ.α, αλλά πλέον έχει περιοριστεί. Λόγω της καλλιέργειάς του, χρησιμοποιούνται και αρκετά φυτοφάρμακα που σημαίνει επιπλέον απώλειες για τις μέλισσες.

4. Στίφνος (Solanum Nigrum)

Υπάρχουν αρκετά είδη στύφνου με την τοξικότητα να διαφέρει απο φυτό σε φυτό. Τα άνθη του είναι λευκά και μικρά. Ανθίζει το βράδυ και η γύρη του όπως και το νέκταρ προκαλούν δηλητηριάσεις στις μέλισσες.

5. Υοσκύαμος (Hyoscyamus Niger)

Φυτό τοξικό, δηλητηριώδες με ναρκωτικές ιδιότητες. Έχει χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά, είναι τριχωτό και εξαιρετικά κολλώδης. Τα άνθη του έχουν χρώμα λευκό-κίτρινο και φυτρώνει σε χέρσα εδάφη, πλαγιές, άκρες δρόμων έχοντας προτίμηση στα νιτρώδη εδάφη. Ανθίζει απο Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Το φυτό προκαλεί δηλητηρίαση στις μέλισσες και στον γόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου