Υλικά
- 1 φλιτζάνι σχεδόν (2 δάχτυλα κάτω από το χείλος) αραβοσιτέλαιο ή σημαμέλαιο
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 100γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
- λίγη κανέλα κοπανισμένη
Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το μέλι) σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα και το μέλι και το αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Προσθέτετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και καβουρδίζετε τα υλικά ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να χάσει το αρχικό άσπρο χρώμα του.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τις σταφίδες. Ανακατεύετε ελαφρά, αφαιρείτε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και το ξυλάκι της κανέλας και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι με προσοχή για να μην καείτε (πιτσιλάει πολύ). Συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας, την καπακώνετε κι αφήνετε το χαλβά να κρυώσει λίγο. Ύστερα τον μεταφέρετε σε φόρμα πιέζοντας με κουτάλι για να μην αφήσει κενά και, όταν κρυώσει, τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Aντωνία Κατή
Συνταγή απο την Ιωάννα Σταμούλου
Πηγή: www.olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου