Προσπάθησαν να Εξαφανίσουν τον Ιο Ζίκα Αλλά Τελικά Σκότωσαν Εκατομμύρια Μέλισσες στις ΗΠΑ

Ο αγώνας για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Ζίκα στοίχισε εκατομμύρια απροσδόκητες απώλειες αυτή την εβδομάδα στην επαρχία Dorchester, στη Νότια Καρολίνα, η οποία ψεκάστηκε εναέρια με εντομοκτόνα σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών. Λίγο αφότου τα εντομοκτόνα αφέθησαν πάνω από την περιοχή την Κυριακή το πρωί, ένας τεράστιος αριθμός μελισσών ξεκίνησαν να σέρνονται έξω από τις κυψέλες τους σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν, πεθαίνοντας ακριβώς όμως έξω από την είσοδο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων των μελισσών στην επαρχία Dorchester συνέβησαν στη φάρμα μελισσών Flowertown, η οποία έχασε 46 κυψέλες - περίπου 2,5 εκατομμύρια μέλισσες. Η Juanita Stanley, συν-ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, έβλεπε τις δηλητηριασμένες μέλισσές της καθώς προσπαθούσαν να συρθούν -νεκρές πια- έξω από την κυψέλη. «Τώρα, πρέπει να καταστρέψω τις κυψέλες μου, το μέλι, το σύνολο του εξοπλισμού μου. Είναι όλα μολυσμένα», δήλωσε η Stanley στο CNN.

Η Stanley δεν ειδοποιήθηκε ποτέ για τον προγραμματισμένο ψεκασμό, αν και οι αξιωματούχοι των επαρχιών είπαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με τις τοπικές επιχειρήσεις που ανήκαν στο μητρώο καταπολέμησης κουνουπιών. Ωστόσο, ξέχασαν να προειδοποιήσουν τη Flowertown Bee Farm and Supply. Ο τοπικός πύραρχος, Andrew Macke, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι χομπίστες μελισσοκόμοι δεν ήταν ποτέ στο σχετικό μητρώο, έχασε και τις δύο κυψέλες.

Η κατάρρευση των αποικιών, ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι μέλισσες εργάτριες ξαφνικά εξαφανίζονται από τις κυψέλες, αφήνοντας την αποικία τους ανίκανη να λειτουργήσει, αποτελεί μια μόνιμη ανησυχία μεταξύ των μελισσοκόμων τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού. Στην ΕΕ, μάλιστα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή απαγορεύσεις για ορισμένα εντομοκτόνα, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού επικονιαστών. Έχουν υπάρξει εκκλήσεις για παρόμοια νομοθετική δράση στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το εντομοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε στο Dorchester, το Naled, περιέχει την πολύ γνωστή ουσία «νευροτοξίνη» η οποία είναι το ίδιο αποτελεσματική εναντίον των μελισσών όπως και στα κουνούπια. Παρά αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες, τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντοςσυστήνoυν ακόμη τη χρήση του Naled για τον έλεγχο του Ζίκα.

Αν και υπήρξαν μόνο τέσσερα περιστατικά Ζίκα στο Dorchester, το ίδιο εντομοκτόνοέχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στην περιοχή για τον θάνατο κουνουπιών και τον έλεγχο άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς. Ωστόσο, ο προηγούμενος ψεκασμός είχε συμβεί κατά μήκος των δρόμων από φορτηγά και με επαρκή προειδοποίηση, γεγονός που καθιστούσε πολύ πιο εύκολο για τους μελισσοκόμους να προστατεύσουν τα μικροσκοπικά ζώα τους από τις ισχυρές τοξικές επιδράσεις του.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE News.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου