Θεραπεία ασθενειών των αναπνευστικών οδών με πρόπολη


Η πρόπολη είναι ενα προϊόν που χρησιμοποιείται απο τις μέλισσες για να απολυμαίνεται η κηρήθρα, που περιέχει το μέλι, καθώς και ολόκληρη η μελισσοφωλιά.
Την εκκρίνουν, αφού έχουν συλλέξει απο διάφορα δέντρα ρετσίνη και άλλες ουσίες, για να ταριχεύσουν κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη (έντομο η ζώο), που πρώτα έχουν σκοτώσει. Την ουσία αυτή ο Διοσκουρίδης την ονόμασε “ΠΡΟΠΟΛΗ” που σημαίνει μεταφορικά τη φρουρά που υπήρχε “προ της πόλεως”, δηλαδή πριν απο την πόλη, για να εμποδίζει την είσοδο των εχθρών σ’αυτή.
Είναι γνωστό οτι απο την εποχή του Αριστοτέλη χρησιμοποιούσαν την “πρόπολιν” για μώλωπες, για παθήσεις των νεφρών, για έλκη και πολλές άλλες παθήσεις.
Τα μικροβιοκτόνα αποτελέσματα της πρόπολης έχουν εξακριβωθεί πάνω σε διάφορους μικροοργανισμούς. Έχει διαπιστωθεί ότι η πρόπολη καταστρέφει τους μικροοργανισμούς, σε μερικές περιπτώσεις μέσα σε διάστημα μεταξύ 15-20 λεπτών, άλλοτε δε εντός 5 ωρών. Αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται τόσο από την ευαισθησία των μικροοργανισμών όσο και από την πυκνότητα της πρόπολης.
Θεραπεύεται επιτυχώς με πρόπολη ο κατάρρους των αναπνευστικών οδών, η γρίπη, οι διάφορες φλεγμονές του μετωπιαίου κόλπου, η βρογχίτιδα, η λαρυγγίτιδα, το βρογχικό άσθμα, η χρόνια πνευμονία.
Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες δερματοπάθειες όπως έκζεμα και ψωρίαση.
Σε όλες αυτές τις ασθένειες χρησιμοποιείται αλκοολούχο διάλυμα εσωτερικά από πρόπολη (20-30%), διαλυμένο σε ζεστό νερό, 2-3 φορές την ημέρα, μία ώρα πριν του γεύματος 25 με 30 σταγόνες.
Για ασθένειες των αναπνευστικών οδών παιδιών, η δοσολογία είναι δύο φορές την ημέρα προ του γεύματος μεσημέρι και βράδυ. Το πρωί τα παιδιά κάνουν εισπνοές με πρόπολη για διάστημα τριών με πέντε λεπτών.
Βιβλιογραφία: Πρόπολη, Βασίλης Γεωργιάδης, Φυσιοθεραπευτής, εκδότης και συγγραφέας βιβλίων φυσικής θεραπευτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου