Το μυστηριώδες εξάγωνο.. Απο τον μικρόκοσμο εως τον μακρόκοσμο

Οι μελισσοκόμοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με αυτό το γεωμετρικό σχήμα. Το βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Για την μέλισσα δε, αποτελεί την βασική δομή της φωλιάς της, μιας και εκεί περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Σε εξάγωνα κελιά αποθηκεύει νέκταρ και γύρη, εκεί γεννάει η βασίλισσα, γεννιούνται και εκτρέφονται οι νέες μέλισσες. Πέρα όμως απο την μέλισσα, το εξάγωνο αποτελεί ένα μυστηριώδες γεωμετρικό σχήμα που το συναντάμε απο τον μικρόκοσμο εως τον μακρόκοσμο.
Κοιτάζοντας τον μικρόκοσμο μέσα απο ένα μικροσκόπιο μπορεί κανείς να δεί τις νυφάδες του χιονιού σε εξαγωνικό σχήμα. Όσον αφορά τον μακρόκοσμο, μέσα απο τα μάτια σύγχρονων τηλεσκοπίων οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι στον Βόρειο πόλο του πλανήτη κρόνου υπάρχει ένα υπερ-μεγέθες εξάγωνο! Κι όμως πολλά δεν ξέρουμε ακόμη γι αυτό το σχήμα. Σύμφωνα με την NASA, η επόμενη αποστολή που σχεδιάζεται για το 2018, ο διάδοχος του τηλεσκοπίου Hubble είναι γεγονός, ένα υπερ-σύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο που αποτελείται απο 18 κάτοπτρα σε σχήμα εξαγώνων! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Κάτι περισσότερο θα ξέρουν οι ερευνητές ωστε να καταλήξουν σε αυτήν την μορφή..
Στη γεωμετρία, το εξάγωνο (από τις ελληνικές λέξεις ἕξ = έξι και γωνία) είναι ένα πολύγωνο σχήμα με έξι πλευρές και έξι κορυφές. Οι εσωτερικές γωνίες οποιουδήποτε εξαγώνου έχουν άθροισμα 720 μοίρες (°). Το κανονικό εξάγωνο έχει όλες τις πλευρές του ίσες, και όλες τις εσωτερικές γωνίες του ίσες με 120°.

Το εξαγωνικό σχήμα των κελιών της κηρήθρας

sxima-kelion
Ο σκελετός της κηρήθρας αποτελεί ένα θαύμα αρχιτεκτονικής δομής! Η κηρήθρα αποτελείτε απο εξαγωνικά κελιά μιας και αυτά παρέχουν στην αποικία περισσότερο χώρο απο οποιοδήποτε άλλο σχήμα καθώς και λιγότερη χρήση κεριού για την κατασκευή του. Το σχήμα αυτό είναι που δίνει αντοχή και σταθερότητα στην κηρήθρα.
 

Η εξαγωνική συμμετρία των κρυστάλλων του χιονιού στο μικροσκόπιο

sxima-nidafes-xioniou
Κάθε φορά, που νιφάδες χιονιού πέφτουν από τον ουρανό, εκτυλίσσεται μια υπέροχη φαντασμαγορία γεωμετρικών σχημάτων μή διακριτή όμως, από το ανθρώπινο μάτι. Αν όμως κάποιος μεγενθύνει τις νιφάδες σε ένα μικροσκόπιο θα διαπιστώσει, ότι εκεί κρύβεται ένας ολόκληρος γεωμετρικός κόσμος. Η εξαγωνική συμμετρία των κρυστάλλων χιονιού προέρχεται από την αντίστοιχη συμμετρία τού κρυσταλλικού πλέγματος τού πάγου. Τα σχέδιά τους εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την υγρασία, που συναντούν οι νιφάδες στην ατομική πορεία τής καθεμίας τους προς τη Γη.

Η περιοχή με τις 40.000 συμμετρικές εξάγωνες στήλες στην Ιρλανδία

eksagona-ireland
Σε πολλά σημεία, η συμμετρία μεταξύ των βράχων είναι τέτοια, που δύσκολα πείθεται κανείς ότι η περιοχή είναι δημιούργημα της μητέρας φύσης. Κι όμως είναι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από περίπου 50 με 60 εκατομμύρια χρόνια, στην περιοχή Άντριμ της Βόρειας Ιρλανδίας, υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.... Σύμφωνα με την Ιρλανδική παράδοση, στην περιοχή εξελίχθηκε μια γιγαντομαχία μεταξύ του Φίν και του Μπεναντόνερ. Ο Φίν κατασκεύασε αυτό το υπερμεγέθυες μονοπάτι για να ενώσει τις δύο ακτές Σκωτίας - Ιρλανδίας ωστε να μπορέσουν να συναντηθούν και να δώσουν μάχη.

Εξαγωνικός κρύσταλλος χανκσίτη

xanksitis-eksagonoΠολλά ορυκτά όταν κρυσταλλώνονται σχηματίζουν εξαγωνικό κρύσταλλικό σύστημα. Ένα απο αυτά είναι και ο χανκσίτης.
Για πρώτη φορά ήρθε στο φώς το 1888 στην λίμνη Searles στην Καλιφόρνια και πείρε το όνομά του απο την Αμερικανίδα γεωλόγο Χένρι Garber Hanks.

Το αινιγματικό εξάγωνο στο βόρειο πόλο του πλανήτη Κρόνου

eksagono-kronou
Το εξάγωνο δημιουργείται κυρίως από ταχέως στροβιλιζόμενα νέφη αερίων. Το συγκεκριμένο γεωμετρικό σχήμα, σύμφωνα με μελέτες προσομοίωσης που έκαναν οι επιστήμονες σε υπολογιστές, μπορεί να προκύπτει από τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες φυσάνε οι ισχυροί άνεμοι. Το εξάγωνο στο βόρειο πόλο του Κρόνου έχει αλλάξει χρώμα και από μπλε που ήταν το 2012, έχει γίνει πια χρυσό, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, με βάση τις νέες εικόνες που έστειλε το σκάφος Cassini της NASA.

Ο Πρωτεύων Καθρέφτης του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb Πλήρως Συναρμολογημένος

nasa-eksagono
Το James Webb Space Telescope θα είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που θα εκτοξευτεί ποτέ. Η ομάδα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb χρησιμοποίησε ένα ρομποτικό βραχίωνα για να εγκαταστήσει το τελευταίο από τα 18 κάτοπτρα του τηλεσκοπίου επάνω στην δομή του τηλεσκοπίου. Το τηλεσκόπιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του το 2018!

  Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου