Mπιγκνόνια (Καπένσια)

Μπορεί το όνομα της να μην είναι πολύ συνηθισμένο αλλά η Μπιγκνόνια είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα μας και θυμίζει καλοκαίρι! Είναι ένα όμορο φυτό που στολίζει κήπους και γλάστρες με αυτό το όμορφο πορτοκαλί λουλούδι που είναι σαν χωνάκι παγωτού!

Η Μπιγκνόνια ή αλλιώς Καπένσια (Bignonia tagliabuana ή Madame Gallen ή campsis grandiflora) είναι ένα φυτό που θέλει να εκτίθεται στον ήλιο πίνοντας πολύ νερό. Αντέχει πολύ σε ξηρές συνθήκες και γενικά δεν απαιτεί πολύ από το χρόνο μας και τη φροντίδα μας. Η αγαπημένη τους εποχή είναι το καλοκαίρι όπου και ανθίζουν πάρα πολύ και αναπτύσσονται, δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες με το χρώμα τους. Η Καπένσια δεν έχει ιδιοτροπίες σχετικά με το χώμα που θα φυτρώσει κι επίσης μπορεί να αναρριχηθεί σε πέργκολες και κάγκελα όπως άλλωστε τη συναντάμε πολύ συχνά να έχει ψηλώσει και να έχει μπλεχτεί σε υψώματα!
Τα χαρακτηριστικά του λουλούδια έχουν πορτοκαλί χρώμα, όμως υπάρχουν ποικιλίες με κόκκινα, κίτρινα, ροζ, και μωβ άνθη. Πολλές από αυτές τις ποικιλίες έχουν και αειθαλές φύλλωμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη φυτών που όμως λόγω της μεγάλης ομοιότητάς τους τα κατατάσσουμε στις μπιγκνόνιες.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι μέλισσες επισκέπτονται τακτικά το λουλούδι καθώς τους προσφέρει νέκταρ και γύρη.
Αν θέλετε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του φυτού, λιπαίνετε κάθε 15 ημέρες με λίπασμα για ανθοφόρα φυτά από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Καθώς ο καιρός θα αρχίσει να κρυώνει, μειώστε τη λίπανση και ελαττώστε το πότισμα ώστε το φυτό σιγά σιγά να μπει σε πιο αργούς ρυθμούς και να προετοιμαστεί για το χειμώνα.
Το χειμώνα η Μπιγκνόνια θα ρίξει όλα τα φύλλα του και θα απομείνει ένα σύμπλεγμα ξερών κλαδιών. Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι και -10oC το χειμώνα καθώς η παγωνιά καταστρέφει μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού και όχι το ριζικό του σύστημα. Την άνοιξη θα πρέπει να το κλαδέψετε ώστε να ελέγξετε το σχήμα του. Μην ανησυχείτε, με τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξής του, πολύ σύντομα θα καλύψει και πάλι κάθε επιφάνεια στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Αν θέλετε να διατηρήσετε το ύψος που πήρε την προηγούμενη χρονιά, αφήστε κάποια κεντρικά κλαδιά ανέπαφα αλλά κόψτε όλα τα μικρά παρακλάδια ώστε το φυτό σας να μεγαλώσει γύρω από τα κεντρικά κλαδιά και γρήγορα να τα καλύψει. Εχετε στο μυαλό σας ότι τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στα νέα κλαδιά κι όχι στα ξυλοποιημένα τμήματα του φυτού. Επίσης, αν θέλετε το φυτό σας να έχει πιο συμπαγές σχήμα, κορφολογείτε το συχνά καθόλη την περίοδο της ενεργής ανάπτυξής του. Καθώς η Μπιγκνόνιαμπορεί να ερρεθίσει το δέρμα μερικών ανθρώπων, φροντίστε να φοράτε γάντια όταν περιποιείστε το φυτό σας (όλα τα μέρη του φυτού μπορεί να είναι τοξικά για ορισμένους ανθρώπους).
Η Μπιγκνόνια πολλαπλασιάζεται εύκολα από κομμένα κλαδιά, διαίρεση αλλά και σπόρους. Ο ιδανικός χρόνος για τον πολλαπλασιασμό είναι το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη. Ο πιο εύκολος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε το φυτό σας είναι να κόψετε κλαδιά από το μητρικό φυτό. Βάλτε το κομμένο κλαδί σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και μετά φυτέψτε το στο χώμα. Ακόμη πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ορμόνη ριζοβολίας στο κομμένο τμήμα και μετά να το φυτέψετε απευθείας στο έδαφος. Σε 10-15 ημέρες το κλαδί θα εμφανίσει ρίζες και θα αρχίσει να αναπτύσσεται σαν ανεξάρτητο φυτό.
Επίσης, μπορείτε να αφαιρέσετε προσεκτικά τις παραφυάδες το φθινόπωρο και να τις μεταφυτεύσετε σε άλλη γλάστρα με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου