Η μελισσοκομική χλωρίδα της Πελοποννήσου

Τα αποτελέσματα του διετούς προγράμματος του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας "Καταγραφή της μελισσοκομικής χλωρίδας της Πελοποννήσου".
Παρακάτω αναλύονται συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νομού της Πελοποννήσου αναφορικά με τη μελισσοκομική χλωρίδα:




ΑΡΚΑΔΙΑ 
Έλατο, πεύκο, ρείκι κόκκινο και άσπρο, αμυγδαλιές, κερασιές, μηλιές, κολοκυθιές, αγκορτσιές, κουτζουπιά, πουρνάρι, καστανιές, κουμαριά.

ΑΧΑΪΑ 
Έλατο, πεύκο, ρείκι άσπρο και κόκκινο, κουμαριά, βελανιδιά, ευκάλυπτος, πορτοκάλι, αγριολούλουδα, μουσμουλιά, ιτιά, κουνούκλα, λεμόνι.

ΗΛΕΙΑ 
Ρείκια, πολύκομπος, κουμαριά, λυγαριά, καλαμπόκι, ιτιά, αμυγδαλιά, φασκόμηλο, πεύκο, ξυνόχορτο, ευκάλυπτος, καβαλαριά, σπαράγγι, τρικοκιά, ανεμώνες, λαψάνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Πρώιμη περιοχή με ρείκια ανοιξιάτικα, ασφόδελους, λαψάνες, ξυνόχορτο, φασκόμηλα, αμυγδαλιές, φλόμους, σμυρίδι, αγριολεβάντα, θρούπι, χαρουπιές.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Θυμάρι, φασκόμηλο, πορτοκάλι, έλατο (Ταϋγετος και Πάρνωνας) ιτιές, αρμυρίκια, ρείκια, κουμαριές, ψίλυθρο (ακονιζιά), δενδρολίβανο, ραπανίδα, λαψάνα, αγριοτρίφυλλα, γλυστροκουμαριά και τσάι, ρίγανη, καστανιές κ.α Η Μάνη με το θυμαρίσιο μέλι της ιδιαίτερη περιοχή μεγάλης μελισσοκομικής σημασίας.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Πορτοκάλι, θυμάρι, πεύκο, μανταρίνι, ρίγανη, ξυνόχορτο, ρείκι, κουμαριές κ.α Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η σταθερή απόδοση της πορτοκαλιάς, του θυμαριού και της βερικοκιάς (λιγόστεψαν οι ψεκασμοί).

ΚΟΡΙΝΘΙΑ 
Θυμάρι, πορτοκάλι, έλατο, πεύκο, ρείκι, ακακία, ευκάλυπτος, καστανιά, μουσμουλιά, λεμόνι, κουνούκλα, χαρουπιά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό οι φυτεύσεις του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξυλοκάστρου (Ακακίας, Ευκαλύπτου, Χαρουπιάς).



Απο το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας
Δ.Τσέλλιος, Λ.Χαριστός, Φ.Χατζήνα, Μ.Κωσταρέλου-Δαμιανίδου, Μ. Δήμου, Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (ΕΘΙΑΓΕ)