Πολύκομπος (Polygonum)

Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι η εποχή που κύρια οι μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται την ανθοφορία του πολύκομπου. Οι μέλισσες βρίσκουν στον πολύκομπο την απαραίτητη για την εκτροφή του γόνου γύρη όλους τους μήνες του φθινοπώρου και τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα ο πολύκομπος μαζί με το φθινοπωρινό ρείκι και την κουμαριά, να είναι οι τελευταίες σημαντικές πηγές γύρης πριν από την ερχόμενη άνοιξη και ως εκ τούτου η χρησιμότητά του είναι μεγάλη.
Το μέλι που παράγεται από τον πολύκομπο είναι το πλουσιότερο σε ένζυμα ελληνικό μέλι, έχει έντονη οσμή μαύρο χρώμα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα  (20 μέρες μετά τον τρύγο).

Eπιστημονική Oνομασία: Polygonum vulgarel

Φυτό: ποώδες

Άλλα Ονόματα: Πολύγονο, πτηνόψιλο, Ψηδόχορτο
 
Θεραπευτικές ιδιότητες: Έχει ευεργετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδα, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες παθήσεις των ποδιών. Θεωρείται από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών.
 
Πηγές: [ Κώστα Μαζαίου "100 βότανα 2000 θεραπείες" Αθήνα 2010, Σελ. 287, Η μελισσοκομική χλωρίδα (Δ.Τσέλλιος), melinet.gr, melissokomianet.gr ]