Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

Ανθίζει σε χέρσες, ξηρές, πετρώδεις θέσεις. Η αξία του φασκόμηλου για τη μελισσοκομία είναι μεγάλη όπως και η εκτίμηση των μελισσοκόμων όλης της νησιωτικής Ελλάδας για το αρωματικό αυτό φυτό της ελληνικής χλωρίδας.
Σημαντική όμως και η προτίμηση που δείχνουν οι μέλισσες στη βόσκηση των λουλουδιών της φασκομηλιάς συλλέγοντας κυρίως νέκταρ την περίοδο Μαρτίου Απριλίου.
Το επιστημονικό όνομα του φασκόμηλου (Salvia) προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω». Ήδη από τα αρχαία χρόνια έλληνες και αιγύπτιοι γνώριζαν και εκθείαζαν τις ιδιότητές του. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «τσάι της Ελλάδας» εξαιτίας της αφθονίας του στον τόπο μας.
Στην Ελλάδα έχουν εντοπισθεί 23 είδη φασκόμηλου.
Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα αλλά και ως καρύκευμα.
Το φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο χαρισματικά και πλούσια σε ιδιότητες βότανα της Ελλάδος.

Πηγή: [ Η μελισσοκομική χλωρίδα (Δ.Τσέλλιος), www.melissokomianet.gr]