Τροφοδότηση με ξύδι (Γ. Δασκαλάκης)

Με την διεγερτική τροφοδότηση των μελισσιών χορηγείται παράλληλα και ξύδι για την Βαρρόα και την Νοσεμίαση.Τα μελίσσια διατηρούνται βιολογικά από το 2000, δηλαδή δεν χρησιμοποιείται κανένα φάρμακο παρά μόνο το ξύδι.
Εάν υποθέσουμε ότι μια μέλισσα θα πάρει με την προβοσκίδα της μια μικροσταγόνα ξύδι. Το 1 ML ξύδι έχει 1.000 μικροσταγόνες το οποίο 1 ΜL ξύδι θα πάρουν 1.000 μέλισσες. Τα 20ΜL ξύδι θα πάρουν 20.000 μέλισσες: Τα 40ML ξύδι θα πάρουν 40.000 μέλισσες. Με τον τρόπο αυτό διαχέεται το ξύδι μέσα στη κυψέλη και γίνεται μια αργή εξάτμιση.

Α) Το ξύδι είναι άριστο απολυμαντικό μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο για τον καθαρισμό του εντερικού συστήματος της μέλισσας.

Β) Το ξύδι περιέχει γαλακτικό οξύ και κυρίως οξικό οξύ που η μυρωδιά του σκοτώνει το αυγό της μέλισσας και της Βαρρόα. Προσοχή: Το ξύδι δεν σκοτώνει την ενήλικη Βαρρόα μόνο το αυγό της Βαρρόα και μέλισσας. Και δεν δίνω ξύδι όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 25 C.

Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσα το ξύδι με ψεκασμό και γινόταν απότομη εξάτμιση και πολλές φορές είχα δυσάρεστα αποτελέσματα. Τώρα τροφοδοτώ –ΚΕΡΝΩ- τα μελίσσια με ξύδι και γίνετε αργή εξάτμιση του ξυδιού εντός της κυψέλης και η υψηλή θερμοκρασίας του καλοκαιριού δεν κάνει ζημιά.

Πως οδηγήθηκα στην τροφοδοσία ξυδιού:

Έβαλα για δόλωμα στις σφηκοπαγίδες ξύδι και πηγαίνουν οι σφήκες και μπαίνουν στη σφηκοπαγίδα. Είδα όμως ότι πηγαίνουν και οι μέλισσες, άρα οι μέλισσες για να προτιμούν το ξύδι που έχει πρωτεΐνη τους κάνει καλό. Έτσι άρχισα την τροφοδοσία με ξύδι όχι στον τροφοδότη διότι οι οξομύκητες δεν φεύγουν εύκολα αλλά σε ξεχωριστά ανάβαθα πιατάκια. Για να έχουν εύκολη πρόσβαση οι μέλισσες, βάζω ένα VENTEX (κόβω στα μέτρα) στο πιατάκι για να μη πνίγονται οι μέλισσες και το τοποθετώ επάνω στα πλαίσια και ρίχνω ένα ποτηράκι της ρακής 20 ML ξύδι το οποίον απορροφάται από το VENTEX. Έτσι όταν πίνουν οι μέλισσες με την προβοσκίδα τους δεν πνίγονται και γίνεται αργά η εξάτμιση. Διαπιστώνω ότι τους κάνει καλό, χτίζουν φιλαράκια κηρήθρες, διεγείρονται οι κηρογόνοι αδένες τους.

Δίνω στο μελίσσι αραιωμένο ξύδι δηλαδή σε ένα μπουκάλι νερού 1,5 λίτρου βάζω 500 γραμμάρια νερό και το υπόλοιπο ξύδι. Στην αρχή ψέκαζα με ξύδι τις μέλισσες και παρατήρησα ότι η απότομη εξάτμιση ξυδιού με θερμοκρασια>25οC είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτώνετε το αυγό της μέλισσας και της Βαρρόα .Έκανα βασιλοτροφία και προληπτικά ψέκαζα με ξύδι και έβλεπα ότι δεν εκκολάπτονται τα αυγά της μέλισσας.

Όταν ξεπλένω το μελιτοεξαγωγέα, τα εργαλεία, το μέλι που θα πέσει κάτω και όταν ξεμελώνω τις κηρήθρες τα απολεπίσματα τα αφήνω μια εβδομάδα να στραγγίσουν και μετά τα ξεπλένω και το μελόνερο που θα προκύψει το μετρώ με το μουστόμετρο περίπου στους 12 βαθμούς. Προσθέτω ένα φακελάκι μαγιά η τον χυμό από ένα μαύρο σταφύλι και αρχίζει η ζύμωση. Σε 2 μήνες περίπου όταν σταματήσει η ζύμωση προσθέτω 10% καλό ξύδι (οξομύκητες) και μετατρέπετε το οινόπνευμα σε οξικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακος. Έτσι παράγω το ξύδι μου το οποίο χρησιμοποιώ.

ΚΕΡΝΩ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ MOY ΞΥΔΙ (ομιλητής: Γ. Δασκαλάκης)
3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας



Γ. Δασκαλάκης, Μελισσοκόμος, gdask@yahoo.com, melissokomia-daskalakis.blogspot.gr 

 Όλες οι ομιλίες του Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ θα τις βρείτε εδώ. Βυσσινί Μέλισσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου