Η Μελισσοκόμος που το κάθε της μελίσσι είναι μια ζωγραφιά…

Πολλές φορές τα καλύτερα πράγματα έρχονται χωρίς να τα περιμένουμε, απλά περιμένουν εκείνα να έρθει η στιγμή, ώστε να τα ανακαλύψουμε! Έτσι έγινε και με την Μελισσοκόμο Δήμητρα Σπανού, που έχει ένα πλήθος από μελίσσια, <<στην κυριολεξία>> πραγματική ζωγραφιά.

Tην Δήμητρα την βρήκαμε στα βουνά του Καρπενησίου, όταν εκείνη μετέφερε τα μελίσσια της. Η εικόνα του φορτηγού της με τα μελίσσια να είναι ΟΛΑ ζωγραφισμένα ήταν κάτι το πραγματικά διαφορετικό !
Η Δήμητρα, είχε την καλοσύνη να μας πει λίγα λόγια για την δουλειά της, πως ξεκίνησε να ασχολείται με την μελισσοκομία και πόσο φροντίδα χρειάζονται όλα αυτά τα ζωγραφιστά μελίσσια.
  • Πόσο καιρό ασχολείσαι με την μελισσοκομία ;
Όλα ξεκίνησαν πριν 8 χρόνια, όταν είχα πάει να γραφτώ σε μία σχολή για να παρακολουθήσω σεμινάρια που αφορούσαν κάτι τελείως διαφορετικό από την μελισσοκομία, είχαν συμπληρωθεί οι θέσεις και η μόνη σχολή που είχε κενές ήταν της μελισσοκομίας …!
Μετά από δύο εξάμηνα τα πρώτα 8 μελίσσια ήταν γεγονός. Το μικρόβιο μου είχε μπει για τα καλά.

  •  Τα μελίσσια τα ζωγραφίζεις μόνη σου, απαιτείται κάποιο είδος συντήρησης ;
Πάντα μου άρεσε η ζωγραφική και πάντα ζωγράφιζα, απλά τώρα με τα μελίσσια χρειαζόμουν την βοήθεια των καλών και υπομονετικών φίλων μου, καθώς το κάθε ένα μελίσσι χρειάζεται αρκετή ώρα για να ζωγραφιστεί. Βάφουμε πρώτα το μελίσσι με λευκή μπογιά , μετά με μολύβι το σχέδιο και μετά ένα ένα χρώμα πάνω από το σχέδιο, με υπομονή να στεγνώσει η πρώτη μπογιά και μετά οι επόμενες… Όλες οι μπογιές που χρησιμοποιώ είναι οικολογικές !
Κάθε 3 χρόνια θέλουν πάλι βάψιμο και ζωγράφισμα από την αρχή !

  • Οι ζωγραφιές πάνω στα μελίσσια ήταν δική σου ιδέα ή το είχες δει από κάπου αλλού ;
Πριν ασχοληθώ με την μελισσοκομία, ήμουν εξωτερική πωλήτρια και ταξίδευα σε όλη την Ελλάδα.  Αυτό που έβλεπα στην επαρχία με τα μελίσσια ( δεν σου κρύβω πως πάντα με γοήτευαν ), ήταν ότι όλα έμοιαζαν μεταξύ τους, τότε δεν ήξερα και αυτό που έβλεπα ήταν κάτι το ίδιο σε όλα.

Πάντα μου αρέσει αυτό που κάνω να ξεχωρίζει, έτσι και με τα μελίσσια μου, από την πρώτη στιγμή ήθελα να ήταν ξεχωριστά !


  • Σε ποια μέρη πηγαίνεις τα μελίσσια σου ;
Αυτό είναι μία μεγάλη ιστορία… Τα μελίσσια ανάλογα τι μέλι θες να σου βγάλουν πρέπει αντίστοιχα να τα ταΐσεις και στο σωστό μέρος. Έτσι άλλες φορές είναι σε πεδιάδα και άλλες φορές σε μεγάλα υψόμετρα. Οι περιοχές που τα πηγαίνω συνήθως είναι , Εύβοια, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα…. γενικά είμαι σε ένα φορτηγό συνέχεια !

  • Πόσα μελίσσια έχεις και τι προϊόντα παράγεις ;
Αυτή τη στιγμή έχω πάνω από 150 μελίσσια και παράγω εκτός από μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί και μητρικό βάμμα πρόπολης.

  • Για να ασχοληθεί κάποιος με την μελισσοκομία χρειάζεται αρκετά χρήματα ;
Κοίτα, όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ τα χρήματα πάντα σου λύνουν τα χέρια… Αν έχεις πέντε – έξι  μελίσσια τα πράγματα είναι απλά, όσο μεγαλώνουν τα μελίσσια τόσο οι ανάγκες αυξάνονται. Θέλεις φορτηγό να τα μεταφέρεις, θέλεις μελιτοεξαγωγέα να βγάλεις το μέλι και αλλά τόσα… Βέβαια στην αρχή πηγαίνεις με άλλους μελισσοκόμους, που παράλληλα μαθαίνεις και πράγματα που δεν ξέρεις, πληρώνεις να σου βγάλουν το μέλι, επειδή δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά με τον καιρό αγοράζεις τα πιο απαραίτητα και με αργά και σταθερά βήματα και με αρκετή υπομονή έχεις ότι χρειάζεσαι για να βγάλεις το δικό σου μέλι και όχι μόνο .

Την Δήμητρα μπορείτε να την βρείτε στο spanou.dimitra@yahoo.com και στο 6977 221250.
Και μόλις δοκιμάσετε αυτό το ζωγραφιστό μέλι, θα μας θυμηθείτε!!!


Πηγήinfomust.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου