Η ερασιτεχνική μελισσοκομία και τα οφέλη της. Μία Μελισσοκόμος απαντά.

Σαν ερασιτεχνική μελισσοκομία μπορούμε να ορίσουμε την μερική απασχόλησή μας με τα μελίσσια, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά μας, είτε για να έχουμε ένα συπληρωματικό εισόδημα, είτε για να έχουμε το μέλι για το σπίτι μας και τους φίλους μας.

Στην ερασιτεχνική μελισσοκομία, οι ώρες που αφιερώνουμε είναι σχετικά λίγες, εφόσον ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας απορροφάται από την κύρια απασχόλησή μας.

Συνήθως τα προϊόντα που παίρνουμε από την κυψέλη είναι το μέλι και κάποιες φορές και η γύρη (εφόσον τα μελίσσια μας βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας μας).

Πέρα όμως από τη συλλογή του μελιού ή/και της γύρης, έχοντας μερικά μελίσσια στο χωράφι ή τον κήπο μας όπου καλλιεργούμε τα λαχανικά μας, θα παρατηρήσουμε και σημαντική αύξηση στην παραγωγή τους από την εντατική επικονίαση που θα γίνεται από τα μελίσσια μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επικονίαση είναι αυτή που δίνει καρπούς στις καλλιέργειες μας και πολλά δέντρα (π.χ. αμυγδαλιές, κερασιές) και λαχανικά (π.χ. κολοκυθάκια, μελιτζάνες) επικονιάζονται από τις μέλισσες.

Άλλο λοιπόν να περιμένουμε πόσες μέλισσες θα περάσουν για να επικονιάσουν τα φυτά μας και άλλο να έχουμε εμείς μερικές χιλιάδες δικές μας μέλισσες (κάθε κυψέλη έχει πάνω από 40.000 μέλισσες) κοντά ή δίπλα στον κήπο ή το χωράφι μας.

Επίσης, το καμάρι που νιώθουμε όταν προσφέρουμε στην οικογένειά μας το δικό μας μέλι, ένα προϊόν τεράστιας θρεπτικής αξίας, εντελώς καθαρό από φάρμακα και ξένες ουσίες, καθώς και όταν το χαρίζουμε στους φίλους μας και βλέπουμε την χαρά τους, αντισταθμίζουν όλες τις δυσκολίες και τον κόπο που έχουμε καταβάλει για την παραγωγή του.

Επιπρόσθετα, με τον καιρό και αποκτώντας εμπειρία, έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε σιγά σιγά τον αριθμό των μελισσιών μας και έτσι να μπορέσουμε να έχουμε και ένα συμπληρωματικό ετήσιο εισόδημα, το οποίο ποικίλει ανάλογα με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε και βεβαίως με την χρονιά, εφόσον το μέλι είναι αγροτικό προϊόν και επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας την ηρεμία που μας δίνει η ενασχόλησή μας με τα μελίσσια. Ενας από τους βασικούς «κανόνες» της μελισσοκομίας, είναι ότι ποτέ δεν επισκεπτόμαστε τα μελίσσια μας εκνευρισμένοι.

Εάν το προσπαθήσουμε, θα ανακαλύψουμε ότι ο εκνευρισμός μας θα μεταδοθεί στις μέλισσες λόγω νευρικών χειρισμών και δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας.

Έτσι λοιπόν αναγκαζόμαστε να μπούμε σε διαδικασία χαλάρωσης για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τελειώνοντας τις εργασίες στο μελισσοκομείο μας, να νιώθουμε πολύ πιο ήρεμοι και το μυαλό μας πιο καθαρό.

Οι στιγμές αυτές, ιδιαίτερα για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αστικό περιβάλλον και γραφεία, είναι πραγματικά πολύτιμες. Η ψυχική ευφορία που νιώθουν είναι πραγματικά ανεκτίμητη, ακόμα κι αν κάποιες φορές φεύγοντας παίρνουν μαζί τους και λίγη κούραση.

Η κα Άννα Τσολάκη, υπήρξε για πάνω από 20 χρόνια στέλεχος ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών…
Εδώ και μερικά χρόνια αποφάσισε να κάνει στροφή στην επαγγελματική της καριέρα αλλά και στη ζωή της γενικότερα για να ασχοληθεί με αυτό που πάντα αγαπούσε πραγματικά, την Μελισσοκομία.

Σήμερα είναι συνεργάτης της TRAPEZION-EDUCATION Εκπαιδευτικές υπηρεσίες – Σεμινάρια, ενώ ασκεί το επάγγελμα (τρόπος επικοινωνίας της με τη φύση για την ίδια) της Μελισσοκόμου, διατηρώντας τις δικές της κυψέλες στην Άνδρο και παράγοντας μέλι εξαιρετικής ποιότητας.


MelissokomiaNet.gr via solygeiablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου