Τι κάνουμε με τα αδύναμα μελίσσια ;

Το μυστικό της επιτυχίας για έναν μελισσοκόμο είναι να διατηρεί δυνατά μελίσσια με νέες βασίλισσες και με αρκετά αποθέματα γύρης και μελιού. Μελίσσια που δεν είναι παραγωγικά, για διάφορους λόγους και έχουν μείνει με 2-3 πλαίσια πληθυσμό χωρίς να υπάρχει βελτίωση, δεν θα πρέπει να μείνουν για πολύ καιρό σε αυτήν την κατάσταση. Το να διατηρούμε αδύνατα μελίσσια είναι ασύμφορο γιατί δεν πρόκειται να πάρουμε μέλι και δεν θα είναι ικανά να ξεχειμωνιάσουν.
Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο. Ή θα τα διαλύσουμε ή θα τα συνενώσουμε.


Διάλυση


Η διάλυση γίνεται την Άνοιξη. Απο κάθε αδύναμο μελίσσι μεταφέρουμε τα πλαίσια με γόνο, μαζί με τις μέλισσες που καλύπτονται και τα πλαίσια με τις τροφές, μοιράζοντάς τα ομοιόμορφα σε άλλες κυψέλες.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τον χειρισμό αυτό, εφαρμόζοντας την διαδικασία κατά την διάρκεια μιας καλής και ζεστής ημέρας.




Συνένωση


Η συνένωση γίνεται πάντα ενώνοντας το αδύναμο μελίσσι με ένα δυνατό ή μέτριο προς δυνατό. Δεν ενώνουμε ποτέ τα αδύναμα μελίσσια μεταξύ τους.

Κατά τις περιόδους νεκταροέκκρισης τοποθετούμε το αδύναμο μελίσσι επάνω απο το δυνατό παρεμβάλλοντας ανάμεσά τους ένα ή και δύο φύλλα εφημερίδας, ανοίγοντας λίγες μικρές τρύπες.

Συνήθως πριν την συνένωση θανατώνεται η παλιά βασίλισσα απο το αδύναμο μελίσσι. Αν δεν θέλουμε να την θανατώσουμε τοποθετούμε την κυψέλη όπως είναι, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η νεότερη εκ των δύο βασιλισσών μετά απο μονομαχία.

Όταν αρχίζει και πέφτει ο ήλιος είναι η καλύτερη στιγμή για την συνένωση, γιατί οι περισσότερες μέλισσες έχουν επιστρέψει και βρίσκονται στην κυψέλη. Μην σαν ανησυχεί που δεν υπάρχει δεύτερη έξοδος στην επάνω κυψέλη. Οι μέλισσες θα μασήσουν την εφημερίδα και θα ενωθούν με επιτυχία με το αδύναμο μελίσσι.



Όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση στην περιοχή καλό είναι να αποφεύγουμε την συνένωση. Αν όμως δεν έχουμε εναλλακτική θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί επί της διαδικασίας, να καπνίσουμε αρκετά (όχι υπερβολικά), να τοποθετήσουμε περισσότερα φύλλα εφημερίδας ή και να ραντίσουμε τα πλαίσια και τις μέλισσες με σιρόπι ζάχαρης.



Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου