Περιορισμός της Βαρρόα με αφαίρεση κηφηνόγονου


Μια αρκετά απλή ανοιξιάτικη μέθοδος που μας βοηθά να κρατήσουμε σε χαμηλά ποσοστά το άκαρι βαρρόα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά σκευάσματα.

Την άνοιξη λοιπόν, αν δεν έχουμε έτοιμες χτισμένες κηρήθρες κηφηνόγου, τοποθετούμε κοντά στον γόνο ένα-δύο πλαίσια χωρίς φύλλα κηρήθρας ή μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο έτοιμες κηφηνοκηρήθρες. Οι μέλισσες πιάνουν και χτίζουν τις κηρήθρες, η βασίλισσα γεννά σε αυτές, ο γόνος αρχίζει και αναπτύσσεται ώσπου να έρθει η στιγμή της σφράγισής του. Όταν σφραγιστεί το πλαίσιο με τον κηφηνογόνο (μετά απο 10 ημέρες αφού γεννήσει η βασίλισσα το πρώτο αυγό), αφαιρείτε η κηρήθρα και τοποθετείται στην κατάψυξη για 24 ώρες.
Την επόμενη ημέρα παίρνουμε την κηρήθρα αυτή και την τοποθετούμε πάλι στην θέση της αφού την αφήσουμε λίγο να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι μέλισσες θα εντοπίσουν τον νεκρό γόνο ανοίγοντας τα κελιά και θα τον ξεφορτωθούν καθαρίζοντάς τα, παράλληλα καθαρίζουν και την νεκρή βαρρόα.


Πλήθος βαρρόα σε κηφηνοκέλια

Σχετικά με την μέθοδο ο κ. Ανδρέας Θρασυβούλου αναφέρει στην σελίδα του Α.Π.Θ :
Σε κάθε κυψέλη τοποθετούνται δύο τέτοιες κηρήθρες και αφαιρούνται 3 φορές. Σε σχετικό πείραμα που έγινε στο εργαστήριο Μελισσοκομίας, ΑΠΘ, 30 μελίσσια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες από 15 η κάθε μια. 
Στην πρώτη ομάδα αφαιρέθηκαν 3 φορές από 2 κηρήθρες (6 κηρήθρες)ενώ στην δεύτερη ομάδα (μάρτυρας) δεν έγινε καμιά επέμβαση. Το πείραμα ξεκίνησε τον Απρίλιο. 
Οι δύο ομάδες δεν δέχτηκαν καμιά άλλη θεραπευτική επέμβαση. Ο βαθμός προσβολής στα μελίσσια που αφαιρούνταν οι κηφηνοκηρήθρες ήταν 14.4±7.3 και στον μάρτυρα 10.3±8.1. 
Το Σεπτέμβριο όταν ξαναμετρήθηκε ο βαθμός προσβολής για βαρρόα ήταν για τα μελίσσια με τις κηφηνοκηρήθρες 10.3±8.1 και στον μάρτυρα 35.3±16.9. Δηλαδή στα μελίσσια που αφαιρέθηκαν 6 κηρήθρες κηφηνόγου είχαν αύξηση βαρρόας από το Απρίλιο έως Σεπτέμβριο 2,8% ενώ τα μελίσσια μάρτυρες 25%. 
Οι κηρήθρες μετά την τελευταία απομάκρυνσή τους τοποθετούνται στις ακριανές θέσεις της κυψέλης, όπου οι μέλισσες αποθηκεύουν μέλι. 
Η μέθοδος δεν καταπολεμά βαρρόα αλλά περιορίζει την ανάπτυξή της και εάν συνοδευτεί με ήπια μέσα καταπολέμηση της βαρρόα όπως η ζάχαρη άχνη με 3% θυμόλη, κά μπορεί το μελίσσι να αποδώσει χωρίς χημικά σκευάσματα. 
Ο κηφηνόγονος που αφαιρείται τον Απρίλιο –Μάιο βοηθά παράλληλα στη μείωση της τάσης σμηνουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου