Το δηλητήριο της μέλισσας μορφολογία και ιδιότητες

Η ιστορία και η θεραπευτική ιδιότητα του δηλητηρίου της μέλισσας ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια τότε που θεραπευτές , ιατροί όπως οι (Ιπποκράτης 4ος αι.πχ), (Πλίνιος 2ος αιώνας πχ) ανακάλυψαν την ευεργετική επίδραση που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έρευνες έχουν δείξει πως απο τα τελευταίας τεχνολογίας τυποποιημένα φάρμακα η επίδραση του δηλητηρίου της μέλισσας είναι πολύ πιο αποτελεσματική, όμως τι είναι αλήθεια για το δηλητήριο της μέλισσας?…
Μετά από πολλές επιστημονικές έρευνες το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα μοναδικό μείγμα που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, 18 στο σύνολο βιολογικά ενεργές ενώσεις, όπου πολλές από αυτές είναι αδύνατον να τις συνθέσει ακόμα και ο πιο έμπειρος χημικός αναλυτής στο εργαστήριο του.
Συνοπτικά, επειδή το κεντρί της μέλισσας  έχει πριονωτή μορφολογία κάθε φορά που θα κεντρίσει θα είναι  μια και μοναδική και αυτό γιατί δεν έχει την ικανότητα να τραβήξει πάλι πίσω το κεντρί της, έτσι σε αυτή τη φάση παραμένει στο τσιμπημένο σώμα μαζί με το δηλητήριο και αποκολλάται από το σώμα της. Σε κάθε της κίνηση το κεντρί αφήνει περισσότερο δηλητήριο στο τσιμπημένο σώμα.
Το κύριο συστατικό του δηλητηρίου της μέλισσας είναι η Μελιτίνη, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 50 με 60%. Η Μελιτίνη είναι μια πολύ ισχυρή αντιφλεγμονωδη ουσία η οποία είναι ακόμα υπό μελέτη για τη θεραπεία των καρκινικών κύτταρων.
Για την παραγωγή ενός γραμμάριου ξηρού δηλητηρίου της μέλισσας θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κεντρίσματα γι αυτό και η τιμή του στην αγορά είναι ιδιαίτερα υψηλή ανά γραμμάριο.
Στην Ελλάδα η παραγωγή και η εξατομίκευση του δηλητηρίου της μέλισσας έχει μείνει πολύ πίσω τη στιγμή που χώρες όπως η  Ιαπωνία και η Ρωσία  προχωρούν σε θεραπείες διαφόρων ασθενειών όπως αθηροσκλήρωση, φυματίωση, νευραλγία, αρθρίτιδα, ρευματισμοί και μυαλγία.
Μπορεί να έχουμε συνδέσει το τσίμπημα της μέλισσας με πόνο όμως στη πραγματικότητα αυτό που μας προσφέρει είναι το φάρμακο της φύσης σε διάφορες ανθρώπινες παθήσεις.