Με υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση το μέλι είναι αναμφισβήτητα από τις τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας με πολλούς και διάφορους τρόπους
Πρόκειται σίγουρα για τον πιο γευστικό και παράλληλα πιο θρεπτικό αντικαταστάτη της ζάχαρης, ενώ παράλληλα είναι μια από τις τροφές που ενισχύουν σημαντικά τον οργανισμό.
Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ξεκινήσεις τη μέρα σου πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι με μια κουταλιά του γλυκού μέλι ή ένα μπολ με γιαούρτι, καρύδια και μέλι; Και βέβαια η λύση μιας ωραίας φρυγανισμένης φέτας ψωμιού με λίγο βούτυρο και μέλι κάνει την καλύτερη παρέα στον πρωινό καφέ και είναι η πιο απλή και γρήγορη επιλογή για μικρούς και μεγάλους, που δίνει ενέργεια όλη μέρα.
Οι λιγότερο κλασικοί, ωστόσο, ίσως προτιμήσουν ένα ωραίο πηχτό ρυζόγαλο, που μπορούν να εμπλουτίσουν με μερικές ροδέλες από μπανάνα ή άλλο φρούτο, μια κουταλιά μέλι και κανέλα. Αλλά και τα παιδιά, δεν λατρεύουν τα δημητριακά ή τη βρώμη με φρούτα, γάλα και μέλι; Ή ένα υγιεινό “milkshake” με γάλα, μπανάνα, μέλι και κανέλα;
Μέλι σε βινεγκρέτ και σάλτσες
Όταν το μέλι σιγοντάρει γευστικά βινεγκρέτ, μαρινάδες και κάθε λογής σάλτσες μεταμορφώνεται αυτόματα στη μικρή πινελιά που κάνει τη διαφορά στις σαλάτες, τα ορεκτικά ή τα κυρίως πιάτα προσδίδοντάς τους μια πιο εκλεπτυσμένη διάσταση. Ταιριάζει πολύ με χοιρινό κρέας και κοτόπουλο ενώ συντροφεύει ιδανικά πλατό τυριών παρέα με καλό λευκό ή και κόκκινο κρασί.
Φυσικά από την ατελείωτη γκάμα των χρήσεων του μελιού στην κουζίνα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα επιδόρπια που απογειώνονται γευστικά αντικαθιστώντας κάθε φλιτζάνι ζάχαρης που αναφέρεται στις συνταγές με ¾ του φλιτζανιού μέλι. Το μέλι μπορείς επίσης να αποτελέσει ακόμα και το βασικό συστατικό μιας γλυκιάς συνταγής, όπως στο παστέλι και το παραδοσιακό μαντολάτο. Ωστόσο με μέλι φτιάχνονται και εξαιρετικές γλυκές σος, που εμπλουτίζονται προαιρετικά με χυμό για να περιχύσετε τα γλυκά σας. Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης στα σπιτικά μπισκότα, στις μπάρες δημητριακών και φυσικά σε ό,τι άλλο αγαπάτε!
Και 5 πεντανόστιμες συνταγές
Ελληνικός νηστίσιμος μπακλαβάς με μέλι
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά
1½ πακέτο φύλλο κρούστας
600γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γεμάτη, κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο εκλεκτό μέλι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι λεπτοαλεσμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την τριμμένη κανέλα, τα κοπανισμένα γαρίφαλα, καθώς και το λεπτοαλεσμένο πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά.
Κρατάτε 6 ολόκληρα φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Παίρνετε το ταψί που θα ψήσετε τον μπακλαβά και απλώνετε στον πάτο του 3 φύλλα κρούστας αλάδωτα. Ρίχνετε επάνω τους 2-3 κουτ. σούπας από το μίγμα της καρυδόψιχας. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλο το μίγμα καρυδόψιχας και τα φύλλα, τοποθετώντας τα εναλλάξ. Όταν τελειώσει η καρυδόψιχα, σκεπάζετε το ταψί με 3 ολόκληρα φύλλα κρούστας αλάδωτα.
Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβετε το μπακλαβά διαγώνια σε κομμάτια φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι ώσπου να αρχίζει να καπνίζει. Με ένα κουτάλι της σούπας, περιχύνετε το μπακλαβά με το καυτό λάδι, αδειάζοντάς το στα σημεία που τον κόψατε. Θα δείτε ότι το καυτό λάδι, καθώς ακουμπά το φύλλο, το ψήνει.
Ψήνετε το μπακλαβά στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ώσπου να αρχίσουν τα φύλλα να ροδοκοκκινίζουν καλά. Στη συνέχεια τον βγάζετε από το φούρνο.
Μέσα σε ένα μπρίκι, ζεσταίνετε καλά το μέλι μέχρι να γίνει ιδιαίτερα υδαρές. Περιχύνετε τον μπακλαβά και πάλι επάνω στα κοψίματα και όσο είναι ακόμα καυτός. Τον αφήνετε μέσα στο ταψί για τουλάχιστον ½ ώρα, να ρουφήξει όλο το μέλι. Μετά τον βγάζετε κόβοντάς τον σε μερίδες και τον σερβίρετε σε πιατέλα.
Σημείωση: Τη συνταγή τη βρήκα στον πέμπτο τόμο του έργου «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» του Φαίδωνα Κουκουλέ, όπου αναφερόταν ότι μεταξύ δύο φύλλων ζύμης έβαζαν καλά κοπανισμένα αμύγδαλα, φουντούκια με μέλι, πιπέρι, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Κρασάτες πανσέτες με πιπεριά Φλωρίνης, μηλόξιδο, μέλι και μουστάρδα
Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά1.000-1.200γρ. πανσέτες χοιρινές
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
3 κουτ. σούπας μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας κοφτή θυμάρι ή ρίγανη
ΔιαδικασίαΑλατοπιπερώνετε τις πανσέτες και ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Ρίχνετε σε δόσεις τις πανσέτες στο καυτό λάδι και τις ροδίζετε και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε στην άκρη.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος και ρίχνετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε το κρέας. Πασπαλίζετε με το θυμάρι ή τη ρίγανη. Σβήνετε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το μέλι ανακατεμένο με τη μουστάρδα και το μηλόξιδο. Βράζετε το φαγητό για 5 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, συνοδεύοντάς το με λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα και σοταρισμένα με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Φιλέτο κοτόπουλο γλασαρισμένο με μέλι και σάλτσα σόγιας
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά
2 φιλέτα κοτόπουλου μεγάλα, χωρίς την πέτσα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 φλιτζανάκι του καφέ σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
3 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
Για τον πουρέ600γρ. πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες
1 φλιτζανάκι του καφέ φιστίκια αράπικα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα
3 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime)
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα μοσχολέμονου
1 νεροπότηρο γάλα καρύδας
αλάτι, πιπέρι λευκό
ΔιαδικασίαΦτιάχνετε το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τα φιλέτα κοτόπουλου. Τα σοτάρετε υπομονετικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο και να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτετε το κρασί αναποδογυρίζοντας τα φιλέτα και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί.
Περιχύνετε με το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας και την κέτσαπ. Γυρίζετε δυο-τρεις φορές τα φιλέτα για να γλασαριστούν καλά με τα υλικά. Τέλος, ρίχνετε το μέλι.
Αποσύρετε από τη φωτιά, κόβετε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες και τα σερβίρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι.
Φτιάχνετε τον πουρέ πατάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε τις πατάτες. Ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το ξύσμα μοσχολέμονου και τα αφήνετε να ζεσταθούν για λίγο. Ρίχνετε μέσα τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε καλά.
Περιχύνετε με το χυμό του μοσχολέμονου και προσθέτετε σιγά σιγά μικρή ποσότητα από γάλα καρύδας, μέχρι ο πουρές να αποκτήσει βελούδινη υφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και λευκό πιπέρι. Σερβίρετε τον πουρέ σε πιατέλα και τον πασπαλίζετε με μπόλικα αράπικα φιστίκια, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα, μαζί με το κοτόπουλο.
Σαλάτα με σοτέ σουπιές, καρύδια και βινεγκρέτ μουστάρδας
Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Υλικά
800γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 ανάμικτα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα, λόλα πράσινη και κόκκινη κ.ά.)
1 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας
2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό λευκό
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κόβετε τις καθαρισμένες σουπιές σε μικρά κομμάτια, τις πλένετε και τις σκουπίζετε καλά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνετε τόσα κομμάτια σουπιάς όσα χωράει το τηγάνι σε μονή στρώση. Τα σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν καλά. Βγάζετε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια και μόλις μαλακώσουν και αυτά ξαναρίχνετε την πρώτη δόση πάλι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τις σουπιές να κρυώσουν για λίγο.
Κόβετε τα λαχανικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα, αλατοπιπερώνετε και σκορπίζετε επάνω τις σουπιές. Ραντίζετε με την βινεγκρέτ και σερβίρετε.
Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι, το ξίδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δέσει ωραία η βινεγκρέτ.
Χοιρινό με μέλι και πορτοκάλι
Συνταγή: Δημήτρης Σκαρμούτσος
Υλικά
1 κιλό χοιρινό (μπούτι), σε μπουκιές
1 κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
10-12 μανιτάρια άσπρα, κομμένα στα 4
120γρ. μέλι
200ml χυμό πορτοκάλι
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το χοιρινό. Όταν ροδίσει απ' όλες τις πλευρές το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια ξαναρίχνετε το κρέας στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει και η σάλτσα του να δέσει καλά. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Tips
*Το πιάτο συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου πασπαλισμένες με φρέσκια ρίγανη
*Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελάχιστο νερό.
Πρόκειται σίγουρα για τον πιο γευστικό και παράλληλα πιο θρεπτικό αντικαταστάτη της ζάχαρης, ενώ παράλληλα είναι μια από τις τροφές που ενισχύουν σημαντικά τον οργανισμό.
Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ξεκινήσεις τη μέρα σου πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι με μια κουταλιά του γλυκού μέλι ή ένα μπολ με γιαούρτι, καρύδια και μέλι; Και βέβαια η λύση μιας ωραίας φρυγανισμένης φέτας ψωμιού με λίγο βούτυρο και μέλι κάνει την καλύτερη παρέα στον πρωινό καφέ και είναι η πιο απλή και γρήγορη επιλογή για μικρούς και μεγάλους, που δίνει ενέργεια όλη μέρα.
Όταν το μέλι σιγοντάρει γευστικά βινεγκρέτ, μαρινάδες και κάθε λογής σάλτσες μεταμορφώνεται αυτόματα στη μικρή πινελιά που κάνει τη διαφορά στις σαλάτες, τα ορεκτικά ή τα κυρίως πιάτα προσδίδοντάς τους μια πιο εκλεπτυσμένη διάσταση. Ταιριάζει πολύ με χοιρινό κρέας και κοτόπουλο ενώ συντροφεύει ιδανικά πλατό τυριών παρέα με καλό λευκό ή και κόκκινο κρασί.
Φυσικά από την ατελείωτη γκάμα των χρήσεων του μελιού στην κουζίνα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα επιδόρπια που απογειώνονται γευστικά αντικαθιστώντας κάθε φλιτζάνι ζάχαρης που αναφέρεται στις συνταγές με ¾ του φλιτζανιού μέλι. Το μέλι μπορείς επίσης να αποτελέσει ακόμα και το βασικό συστατικό μιας γλυκιάς συνταγής, όπως στο παστέλι και το παραδοσιακό μαντολάτο. Ωστόσο με μέλι φτιάχνονται και εξαιρετικές γλυκές σος, που εμπλουτίζονται προαιρετικά με χυμό για να περιχύσετε τα γλυκά σας. Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης στα σπιτικά μπισκότα, στις μπάρες δημητριακών και φυσικά σε ό,τι άλλο αγαπάτε!
Ελληνικός νηστίσιμος μπακλαβάς με μέλι
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά
1½ πακέτο φύλλο κρούστας
600γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γεμάτη, κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο εκλεκτό μέλι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι λεπτοαλεσμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την τριμμένη κανέλα, τα κοπανισμένα γαρίφαλα, καθώς και το λεπτοαλεσμένο πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά.
Κρατάτε 6 ολόκληρα φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Παίρνετε το ταψί που θα ψήσετε τον μπακλαβά και απλώνετε στον πάτο του 3 φύλλα κρούστας αλάδωτα. Ρίχνετε επάνω τους 2-3 κουτ. σούπας από το μίγμα της καρυδόψιχας. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλο το μίγμα καρυδόψιχας και τα φύλλα, τοποθετώντας τα εναλλάξ. Όταν τελειώσει η καρυδόψιχα, σκεπάζετε το ταψί με 3 ολόκληρα φύλλα κρούστας αλάδωτα.
Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβετε το μπακλαβά διαγώνια σε κομμάτια φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι ώσπου να αρχίζει να καπνίζει. Με ένα κουτάλι της σούπας, περιχύνετε το μπακλαβά με το καυτό λάδι, αδειάζοντάς το στα σημεία που τον κόψατε. Θα δείτε ότι το καυτό λάδι, καθώς ακουμπά το φύλλο, το ψήνει.
Ψήνετε το μπακλαβά στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ώσπου να αρχίσουν τα φύλλα να ροδοκοκκινίζουν καλά. Στη συνέχεια τον βγάζετε από το φούρνο.
Μέσα σε ένα μπρίκι, ζεσταίνετε καλά το μέλι μέχρι να γίνει ιδιαίτερα υδαρές. Περιχύνετε τον μπακλαβά και πάλι επάνω στα κοψίματα και όσο είναι ακόμα καυτός. Τον αφήνετε μέσα στο ταψί για τουλάχιστον ½ ώρα, να ρουφήξει όλο το μέλι. Μετά τον βγάζετε κόβοντάς τον σε μερίδες και τον σερβίρετε σε πιατέλα.
Σημείωση: Τη συνταγή τη βρήκα στον πέμπτο τόμο του έργου «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» του Φαίδωνα Κουκουλέ, όπου αναφερόταν ότι μεταξύ δύο φύλλων ζύμης έβαζαν καλά κοπανισμένα αμύγδαλα, φουντούκια με μέλι, πιπέρι, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
Κρασάτες πανσέτες με πιπεριά Φλωρίνης, μηλόξιδο, μέλι και μουστάρδα
Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά1.000-1.200γρ. πανσέτες χοιρινές
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
3 κουτ. σούπας μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας κοφτή θυμάρι ή ρίγανη
ΔιαδικασίαΑλατοπιπερώνετε τις πανσέτες και ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Ρίχνετε σε δόσεις τις πανσέτες στο καυτό λάδι και τις ροδίζετε και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε στην άκρη.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος και ρίχνετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε το κρέας. Πασπαλίζετε με το θυμάρι ή τη ρίγανη. Σβήνετε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το μέλι ανακατεμένο με τη μουστάρδα και το μηλόξιδο. Βράζετε το φαγητό για 5 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα, συνοδεύοντάς το με λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα και σοταρισμένα με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Φιλέτο κοτόπουλο γλασαρισμένο με μέλι και σάλτσα σόγιας
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Υλικά
2 φιλέτα κοτόπουλου μεγάλα, χωρίς την πέτσα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 φλιτζανάκι του καφέ σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
3 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
Για τον πουρέ600γρ. πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες
1 φλιτζανάκι του καφέ φιστίκια αράπικα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα
3 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime)
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα μοσχολέμονου
1 νεροπότηρο γάλα καρύδας
αλάτι, πιπέρι λευκό
ΔιαδικασίαΦτιάχνετε το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τα φιλέτα κοτόπουλου. Τα σοτάρετε υπομονετικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο και να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτετε το κρασί αναποδογυρίζοντας τα φιλέτα και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί.
Περιχύνετε με το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας και την κέτσαπ. Γυρίζετε δυο-τρεις φορές τα φιλέτα για να γλασαριστούν καλά με τα υλικά. Τέλος, ρίχνετε το μέλι.
Αποσύρετε από τη φωτιά, κόβετε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες και τα σερβίρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι.
Φτιάχνετε τον πουρέ πατάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε τις πατάτες. Ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το ξύσμα μοσχολέμονου και τα αφήνετε να ζεσταθούν για λίγο. Ρίχνετε μέσα τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύετε καλά.
Περιχύνετε με το χυμό του μοσχολέμονου και προσθέτετε σιγά σιγά μικρή ποσότητα από γάλα καρύδας, μέχρι ο πουρές να αποκτήσει βελούδινη υφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και λευκό πιπέρι. Σερβίρετε τον πουρέ σε πιατέλα και τον πασπαλίζετε με μπόλικα αράπικα φιστίκια, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα, μαζί με το κοτόπουλο.
Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
800γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 ανάμικτα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα, λόλα πράσινη και κόκκινη κ.ά.)
1 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας
2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό λευκό
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κόβετε τις καθαρισμένες σουπιές σε μικρά κομμάτια, τις πλένετε και τις σκουπίζετε καλά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνετε τόσα κομμάτια σουπιάς όσα χωράει το τηγάνι σε μονή στρώση. Τα σοτάρετε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν καλά. Βγάζετε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια και μόλις μαλακώσουν και αυτά ξαναρίχνετε την πρώτη δόση πάλι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τις σουπιές να κρυώσουν για λίγο.
Κόβετε τα λαχανικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα, αλατοπιπερώνετε και σκορπίζετε επάνω τις σουπιές. Ραντίζετε με την βινεγκρέτ και σερβίρετε.
Για τη βινεγκρέτ: Βάζετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι, το ξίδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε λίγο λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δέσει ωραία η βινεγκρέτ.
Συνταγή: Δημήτρης Σκαρμούτσος
Υλικά
1 κιλό χοιρινό (μπούτι), σε μπουκιές
1 κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
10-12 μανιτάρια άσπρα, κομμένα στα 4
120γρ. μέλι
200ml χυμό πορτοκάλι
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το χοιρινό. Όταν ροδίσει απ' όλες τις πλευρές το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια ξαναρίχνετε το κρέας στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει και η σάλτσα του να δέσει καλά. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Tips
*Το πιάτο συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου πασπαλισμένες με φρέσκια ρίγανη
*Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελάχιστο νερό.