Το Οροπέδιο της Φολόης

Το οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, κοντά στα σύνορα με την Αρκαδία και την Αχαΐα, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Ερυμάνθου.
Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σε υψόμετρο 650 περίπου μέτρων, καλύπτοντας έκταση 42.000 στρεμμάτων. Πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Στο οροπέδιο απαντάται ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών, που είναι από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή στην Ευρώπη. Η περιβαλλοντική ποιότητα και σημασία του οροπεδίου επιβεβαιώνεται από την επιλογή του ως περιοχή ενταγμένη στο περιβαλλοντικό δίκτυο Natura 2000. Σε όλο το οροπέδιο, που οι ντόπιοι ονομάζουν «μπαλκόνι της Ηλείας», κυριαρχεί η βελανιδιά (δρυς).

Το δάσος της Φολόης είναι ένα από τα σπανιότερα δάση, μοναδικό στα Βαλκάνια. Οι βελανιδιές του είναι ψηλές, άλλες ευθείς σαν κυπαρίσσια και άλλες χοντρές πολύκλωνες. Κοντά στις κατοικημένες περιοχές και στις χαράδρες συναντώνται καστανιές, πλατάνια, πουρνάρια, αριές, κουμαριές, ρείκια, καρυδιές και οπωροφόρα δέντρα. Εδώ πηγάζει ο Πηνειακός (ή Ηλειακός) Λάδωνας ή Σελλήεις ποταμός και σχηματίζεται φαράγγι, που χαρακτηρίζεται ως οικότοπος μεγάλης ιστορικής και οικολογικής αξίας. Λέγεται, μάλιστα, ότι εδώ ο Ηρακλής έριξε δίχτυ για να πιάσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Το μέλι που συλλέγεται από το δρυόδασος της Φολόης είναι αρκετά σκούρο, έχει πλούσια γεύση, χωρίς να είναι πάρα πολύ γλυκό λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων με έντονο και ιδιαίτερο άρωμα.

   Melissokomianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου