Πρόπολη και χρόνια φαρυγγίτιδα

Η χρόνια φαρυγγίτιδα είναι πολύ συχνή στους ανθρώπους. Οι ασθενείς παραπονιούνται συχνά ότι ο φάρυγγας ξηραίνεται και πονούν όταν καταπίνουν. Βγάζουν φλέματα τα οποία μυρίζουν άσχημα και μερικές φορές περιέχουν αίμα. Μερικοί έχουν πονοκεφάλους ή ακόμη και πυρετό.

Η πρόπολη έχει αντιμικροβιακές αντιφλεγμονώδεις και αναισθητικές ιδιότητες. Βοηθά πολύ στη θεραπεία των τροφικών παθήσεων των βλεννογόνων και χρησιμοποιείται κατά της χρονιάς φαρυγγίτιδας.
Η αλεσμένη πρόπολη τοποθετείται μέσα σε ποτήρι που περιέχει κρύο νερό. Έτσι το κερί και άλλα στοιχεία επιπλέον στην επιφάνεια του νερού, ενώ η πρόπολη κατακάθεται στον πυθμένα του ποτηριού. Η πρόπολη αυτή αποξηραίνεται και μετά διαλύεται σε αλκοόλη ( 30 γραμμάρια πρόπολη σε 100 κυβικά εκατοστά αλκοόλης). Το διάλυμα αυτό μένει έτσι για μία εβδομάδα και κατόπιν ανακατεύεται και φιλτράρεται. Ένα μέρος από τέτοιο εκχύλισμα πρόπολης αναμιγνύεται με δύο μέρη γλυκερίνης για να γίνει το διάλειμμα που θα χρησιμοποιηθεί.
Στη χρόνια φαρυγγίτιδα η φλεγμονή του βλεννογόνου καθαρίζετε και μετά επαλείφετε με το διάλυμα μία φορά την ημέρα για 10 με 15 ημέρες. Για την επάλειψη απαιτούνται 2 με 2,5 χιλιοστόγραμμα από το διάλυμα.
Η εφαρμογή του διαλύματος της πρόπολης έγινε σε 238 ασθενείς που έπασχαν από χρόνια φαρυγγίτιδα. Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 33-67 χρόνων και υπέφεραν από την ασθένεια από 1,5 μέχρι 12 χρόνια. Οι 150 ήταν γυναίκες και 88 άντρες. Μετά την εφαρμογή του 74,6% από τους ασθενείς θεραπεύτηκαν, το 14,7% είχαν σημαντική βελτίωση, το 6,9% μία μικρή βελτίωση και το 3,8% από τους ασθενείς δεν είδαν καμία βελτίωση.
Σε 175 ασθενείς, μετά την εφαρμογή του διαλύματος της πρόπολης, γινόταν η παρακολούθηση επί έξι μήνες μέχρι και τρία χρόνια. Το 71,1% θεραπεύτηκαν πλήρως, στο 16,3% βελτιώθηκε η κατάσταση τους, το 8,2% αισθάνθηκε καλύτερα και στο 4,5% δεν είχε καμία επίδραση. Σε τρεις ασθενείς παρουσιάστηκε η αλλεργία με πόνο στο φάρυγγα, σκληρό οίδημα κτλ.

Π. Χαριζάνης, από το βιβλίο Propolis, Apimondia publishing house, 1978.
Βιβλιογραφία: Πρόπολη, Βασίλης Γεωργιάδης φυσικοθεραπευτής, εκδότης και συγγραφέας βιβλίων φυσικής θεραπευτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου