Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζονα απειλή για τις μέλισσες σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ecology Letters, συμβάλλουν στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ ενός μεταβαλλόμενου παγκόσμιου κλίματος και μιας δραματικής μείωσης των πληθυσμών των αγριομελισσών παγκοσμίως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για μερικές αγριομέλισσες (τρία υποαλπικά είδη μέλισσας), ένα μεταβαλλόμενο κλίμα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά καλά λουλούδια. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης τις αντιδράσεις των μελισσών σε άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος.
“Γνωρίζοντας κατά πόσον οι κλιματικές μεταβολές επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις μέλισσες, θα μας επιτρέψει να προβλέψουμε καλύτερα πώς οι πληθυσμοί των μελισσών θα αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές”, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.
“Βρήκαμε ότι οι αφθονίες και των τριών ειδών μελισσών επηρεάστηκαν κυρίως από τις έμμεσες επιπτώσεις του κλίματος στην διανομή λουλουδιών σε μια εποχή”.
Καθώς το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουν να μετατοπίζονται οι ευαίσθητοι εποχιακοί κύκλοι. Σε κάποιες περιοχές αυτό σημαίνει νωρίτερες χιονοπτώσεις και μια εκτεταμένη εποχή ανθοφορίας.
Αυτές οι κλιματολογικές αλλαγές μπορεί να φαίνονται σαν ένα όφελος για τις αγριομέλισσες (μια μεγαλύτερη εποχή ανθοφορίας μπορεί να υποδηλώνει περισσότερες ευκαιρίες για τροφή για τις πεινασμένες μέλισσες).
Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς το χιόνι λιώνει νωρίτερα και η εποχή της ανθοφορίας επεκτείνεται, αυξάνεται ο αριθμός των ημερών με ανεπαρκή διαθεσιμότητα λουλουδιών, με αποτέλεσμα τη συνολική έλλειψη τροφίμων που συνδέεται με την πτώση του πληθυσμού.
Η μείωση των πληθυσμών των αγριομελισσών παγκοσμίως, είναι μια μορφή προειδοποίησης σύμφωνα με οικολογικούς παράγοντες για τις επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πιο πρόσφατα ευρήματα συμβάλλουν σε όλο και περισσότερες ενδείξεις για τις σοβαρές οικολογικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
“Η μείωση των πληθυσμών των μελισσών πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση για τις επιζήμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.
“Οι μέλισσες έχουν ετήσιους κύκλους ζωής, έτσι ώστε οι πληθυσμοί τους να επηρεάζονται γρήγορα στις αλλαγές, και πολλά είδη ζουν σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου και γεωγραφικού πλάτους, όπου η αλλαγή του κλίματος είναι πιο δραματική.
Οι ζημίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους παγκόσμιους πληθυσμούς επικονιαστών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί για τους επιστήμονες, καθώς αυτά τα είδη είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργική παραγωγικότητα και τη διάδοση των φυσικών φυτικών κοινοτήτων.
Καθώς οι ερευνητές εργάζονται για την καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και των οικολογικών της επιπτώσεων, είναι αδύνατο να αγνοηθεί η σχέση μεταξύ της υγείας των επικονιαστών και των μεταβαλλόμενων κλιματικών διεργασιών.
Παραπομπές
Jane E. Ogilvie et al. Interannual bumble bee abundance is driven by indirect climate effects on floral resource phenology. Ecology Letters (2017). DOI: 10.1111/ele.12854

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου