Μια απλή μέθοδος για βασιλοτροφία και δημιουργία παραφυάδων χωρίς τεχνητό εμβολιασμό, είναι αυτή του Δρ. Μίλερ. Είναι κατάλληλη για σχετικά μικρά μελισσοκομεία και εφαρμόζεται από μελισσοκόμους για να καλύψουν τις ανάγκες τους και μόνο.
Η διαδικασία βήμα-βήμα:
1) Επιλέγουμε την κυψέλη,που έδωσε τη μεγαλύτερη παραγωγή την τελευταία μελισσοκομική χρονιά και το φθινόπωρο την ενδυναμώνουμε με γόνο,πληθυσμό μέλι και γύρη, από άλλες κυψέλες,για να διαχειμάσει καλά. Και θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζωτικότητά της και να την ενιχύσουμε ,αλλά και να βοηθήσουμε τη μακροβιότητά της,ώστε να την εκμεταλλευτούμε για 2,3 ,ίσως και περισσότερα χρόνια.
2) Αυτή λοιπόν την επίλεκτη βασίλισσα την περιορίζουμε σε παραφυάδα των 3 πλαισίων,για να μη γεννάει εντατικά σε πολυπληθή κυψέλη και εξαντλείται.
3) Αρχίζουμε την αξιοποίησή της, την εποχή της φυσικής σμηνουργίας του τόπου του Μελισσοκομείου, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό είναι βασικό.
4) Η πρώτη μας ενέργεια είναι να τροφοδοτηθεί η παραφυάδα,που έχει την εκλεκτή μας βασίλισσα,με διάλυση ζάχαρης 2 μέρη και 1 νερό. Αλλά το ίδιο να κάνουμε και σε μια άλλη , δυνατή όμως ,κυψέλη,που την επιλέγουμε,για να δεχτεί και να διαθρέψει τα βασιλικά κελιά,που θα προέλθουν από τη βασίλισσα της ( υπόψη) παραφυάδας.Και βέβαια δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος,βλέποντας την πλούσια ανθοφορία της εποχής, και του τόπου του μελισσοκομείου,να παραλείψουμε την τροφοδοσία τους,ενώ είναι απαραίτητη να γίνει,για να προκύψει αφθονία βασιλικού πολτού ,που είναι το συστατικό της επιτυχίας του σκοπού μας.
5) Την άλλη μέρα ,από την τροφοδοσία της παραφυάδας ,αφαιρούμε από αυτήν, όσα πλαίσια έχουν γόνο,τινάζοντας όμως τις μέλισσές τους μέσα στην παραφυάδα και προσέχοντας να μη χαθεί η εκλεκτή βασίλισσα μας: (με το δικό σας σίγουρο τρόπο που γνωρίζετε).
Όμως στη θέση του πλαισίου ή των πλαισίων του γόνου ,που αφαιρέθηκαν από την παραφυάδα,τοποθετούμε ένα μόνο,νέο πλαίσιο,που έχει λωρίδες τεχνητής κηρήθρας (φύλλου).
6) Την επόμενη μέρα οι μέλισσες αρχίζουν να χτίζουν τις λωρίδες και να τις ενώνουν κατασκευάζοντας μία ακανόνιστη κηρήθρα στο κάτω μέρος.Αλλά και η βασίλισσα αρχίζει να γεννάει στη νεόχτιστη κηρήθρα,οπότε,μετά 4-6 μέρες την έχει γεμίσει με αυγά και σκώληκες μελισσών.
7) Τότε αφαιρούμε το πλαίσιο αυτό,αφού τινάξουμε προσεκτικά τις μέλισσές του μέσα στην παραφυάδα,πάλι με την ίδια προσοχή,μη χαθεί η βασίλισσά μας (κατά τα γνωστά).
8) Τώρα έχουμε στα χέρια μας αυτό το πλαίσιο,που περιέχει:
α)Σκουλίκια μελισσών β)Κελιά χυλωμένα με βασιλικό πολτό,στον οποίο περιέχονται νεοεκκολαφθέντα μικρά δυσδιάκριτα σκουλικάκια ίδιου χρώματος με το βασιλικο πολτό και είναι ηληκίας 12-24 ωρών, δηλαδή αυτά που μας κάνουν ,για το σκοπό μας της παραγωγής νέων βασιλισσών και γ)Τα υπόλοιπα που είναι αβγά σε θέση όρθια μέσα στα κελιά και είναι σημερινά,άλλα που γέρνουν λοξά και είναι της προηγούμενης μέρας και τέλος αυτά που είναι σε επίπεδη θέση και είναι της τρίτης προηγούμενης μέρας. Και την τέταρτη μέρα εκκολάπτονται και είναι αυτά που μας κάνουν για την παραγωγή βασιλισσών,γατί έχουν τροφοδοτηθεί μόνο με βασιλικό πολτό,από την εκκόλαψή τους ηλικίας 12-24 ωρών.
9) Με ένα λοιπόν κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κηρήθρα που περιέχει χυλωμένα δυσδιάκριτα μικροσκουλικάκια ηλικίας 12-24 ωρών και στη συνέχεια μόνο αυγά και αυτά τα δύο είδη κρατούμε για να τα δώσουμε…όμως πριν τα δώσουμε κάνουμε ετοιμασία στην κυψέλη εκτροφής σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο (10):
10) Τρείς μέρες πριν,από την κυψέλη εκτροφής αφαιρούμε τη βασίλισσά της και αρχίζουμε εντατική τροφοδοσία,για να γεμίσουν με βασιλικό πολτό οι χυλοποιοί αδένες τους και να θέλουν να αρχίσουν βασιλικά κελιά,για αντικατάσταση της βασίλισσας που τους αφαιρέθηκε και το κάνει αυτό στη νέα κηρήθρα που δόθηκε στο μελίσσι εκτροφής κελιών.
11)Συνεχίζουμε την τροφοδοσία ακόμη 4 μέρες
12) Όμως ,την 8 η μέρα μετά την τοποθέτηση της κηρήθρας,ελέγχουμε μήπως έχουν χτιστεί κελιά σε άλλες κηρήθρες,για να τα καταστρέψουμε,χωρίς να διαφύγει κανένα της προσοχής μας.
13) Αλλά αν θέλουμε να έχουμε εκτροφή περισσότερων βασιλικών κελιών, τότε χειριζόμαστε την κυψέλη εκτροφής,ως εξής: α)Την τρφοδοτούμε τρείς μέρες και αφαιρούμε όχι μόνο τη βασίλισσά της αλλά και όλον ανεξαιρέτως το γόνο της και αφήνουμε μέσα στην κυψέλη κηρήθρες με μέλι και γύρη και όλον τον πληθυσμό της β)Το γόνο με τη βασίλισσά του τον τοποθετούμε προσωρινά,σε δεύτερο πάτωμα σε μια ΑΛΛΗ ΚΥΨΕΛΗ ΔΥΝΑΤΗ,παρεμβάλλοντας διάφραγμα βασίλισσας,όμως τη βασίλισσα μέσα σε κλουβί προστασίας της γ) Η κυψέλη μας αποδοχής τώρα,χωρίς βασίλισσα και χωρίς γόνο, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση δ)4 ώρες μετά την αφαίρεση της βασίλισσας και του γόνου,είναι έτοιμη να δεχτεί την κηρήθρα με τον εκλεκτό γόνο της και να αρχίσει εκτροφή βασιλικών κελιών ε) Όμως 24ώρες ορφάνειας δίνουν καλύτερα αποτελέσματα .
στ)Όταν περάσουν36 ώρες οι μέλισσες αρχίζουν να χτίζουν και να τροφοδοτούν βασιλικά κελιά και μπορούμε να επιστρέψουμε στη κυψέλη το γόνο και τη βασίλισσα ως εξής : α) Στο κάτω πάτωμα τοποθετείται η βασίλισσα και ο γόνος,αφού απαλλαχτούν τα πλαίσια απο τις ξένες μέλισσες,του μελισσιού που φιλοξενήθηκαν β) Καλό είναι η βασίλισσα να μείνει ακόμη 24 ώρες στο κλουβί προφύλαξης γ)Πάνω από το κάτω πάτωμα τοποθετείται διάφραγμα βασίλισσας και πάνω από το διάφραγμα το πάτωμα που περιέχει τη νέα κηρήθρα με τα αρχινισμενα βασιλικά κελιά και όλο το περιεχόμενό της. δ)Όμως στις δύο μεριές της κηρήθρας πρέπει ΕΞΑΠΑΝΤΟΣ,να τοποθετηθούν 2 ή 4 πλαίσια με γόνο μικρής ηλικίας ,για να προσελκύει τις μέλισσες τροφούς στο επάνω πάτωμα.Και τα πλαίσια αυτά με γόνο μικρής ηλικίας μπορούμε να ανεβάσουμε από το κάτω πάτωμα ή και να τα δανειστούμε από άλλες κυψέλες ,αν χρειαστεί.
14) Δέκα μέρες μετά την τοποθέτηση της κηρήθρας με τον εκλεκτό γόνο,μέσα στην ορφανή κυψέλη,τα βασιλικά κελιά είναι έτοιμα για διανομή στις παραφυάδες,για γονιμοποίηση των νέων βασιλισσών,αυτών που αναμένεται η εκκόλαψη.
Και ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ την 11 μέρα,γιατί και μία μόνο βασίλισσα αν εκκολαφθεί θα καταστρέψει όλα τα άλλα βασιλικά κελιά,οπότε…κόποι και έξοδα χάνονται.
15) Τα κελιά που αποδίδει η μέθοδος Μίλλερ είναι εξαιρετικά,γιατί δεν επιτρέπει εκλογή εμβρύου μεγάλης ηλικίας,που θα σήμαινε ελλειπή τροφοδοσία με βασιλικό πολτό και μειονεξία.
Μελισσοκομία Αειμνήστου Ν. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ 1984, σελ. 225-229, Πηγή: tomelissi.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου