Διανύουμε την καρδιά της άνοιξης και η αύξηση του πληθυσμού των μελισσών σε συνδυασμό με πολλές και εναλλασσόμενες ανθοφορίες, είναι κατακόρυφη!
Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά, η διάρκεια της ημέρας και η φωτοπερίοδος αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
Οι ποσότητες τροφής που εισρέουν στην αποικία είναι μεγάλες.
Η γέννα της βασίλισσας σε συνδυασμό με τις ανθοφορίες της περιοχής είναι ιδιαίτερα αυξημένη, γι αυτό θα πρέπει να εκτιμήσουμε ορθά της ανάγκες που έχει η κάθε κυψέλη ξεχωριστά.
Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά, η διάρκεια της ημέρας και η φωτοπερίοδος αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
Οι ποσότητες τροφής που εισρέουν στην αποικία είναι μεγάλες.
Η γέννα της βασίλισσας σε συνδυασμό με τις ανθοφορίες της περιοχής είναι ιδιαίτερα αυξημένη, γι αυτό θα πρέπει να εκτιμήσουμε ορθά της ανάγκες που έχει η κάθε κυψέλη ξεχωριστά.
Οι εργασίες που γίνονται αυτήν την περίοδο:
- Την εποχή αυτή προσθέτουμε νέα φύλλα κηρήθρας για χτίσιμο, επεκτείνοντας έτσι την γονοφωλιά. Τα πλαίσια μπαίνουν στο τέλος του γόνου και ανάμεσα από τις τροφές. Παλιές μαύρες κηρήθρες άνω των 3ών ετών αφαιρούνται και πάνε για λιώσιμο. Δεν τις χρειαζόμαστε πια... έκαναν την δουλειά τους και με το παραπάνω. Μην ξεχνάμε ότι το κερί λειτουργεί σαν σφουγγάρι, με ότι αυτό συνεπάγεται..
- Προσθέτουμε όροφο όπου χρειάζεται. Σε δυνατά μελίσσια που οι μέλισσες καλύπτουν πληθυσμό άνω των 9 πλαισίων, έχοντας περίπου 6-7 γόνους, θα πρέπει να τους διαθέσουμε περισσότερο χώρο προσθέτοντας πάτωμα. Ένας τρόπος να δώσουμε πάτωμα είναι να ανεβάζουμε στο κέντρο 2 σφραγισμένους γόνους καλύπτοντας δεξιά αριστερά με χτισμένα (κατά προτίμηση) η άχτιστα πλαίσια.
- Προλαμβάνουμε και καταστέλλουμε την σμηνουργία εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα - την κατάλληλη στιγμή (π.χ μέθοδος ντεμαρί). Αν παρατηρήσουμε πολλά συνεχόμενα πλαίσια με σφραγισμένο γόνο είναι σημάδι σμηνουργίας. Φροντίζουμε να κατασκευάσουμε παγίδες αφεσμών γύρω από το μελισσοκομείο μας. Σε περίπτωση σμηνουργίας συλλαμβάνουμε τους αφέσιμους από δέντρα, κλαδιά ή καλύτερα από την παγίδα μας.
- Ελέγχουμε αναλυτικά τα πλαίσια για: ασθένειες (π.χ ασκοσφαίροση) και την ποιότητα της βασίλισσας (π.χ διάσπαρτος γόνος). Όσον αφορά την βαρρόα αυτήν την περίοδο δεν γίνονται επεμβάσεις. Ο γόνος αυξάνεται κατακόρυφα, που σημαίνει ότι τα ποσοστά οποιασδήποτε θεραπείας για την καταπολέμησή της είναι ελάχιστα.
- Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε περιοχές που διαθέτουν ικανοποιητική γυρεοσυλλογή και πλούσια νεκταροέκκριση ώστε να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες των σμηνών για εκτροφή γόνου και δημιουργία αποθεμάτων. Σε ορισμένες περιοχές μπορεί να πραγματοποιηθεί πρώιμος τρύγος. (π.χ πορτοκαλιά, ανοιξιάτικο πεύκο)
- Βασίλισσες/Βασιλοτροφία. Πρώτο μέλημα μας είναι να αντικαταστήσουμε τις βασίλισσες που δεν είναι παραγωγικές και αυτές που είναι μεγάλης ηλικίας (άνω των 2 ετών). Προμηθευόμαστε βασίλισσες από κάποιο βασιλοτρόφο ή επιλέγουμε την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να βγάλουμε της δικές μας.
- Αυξάνουμε το μελισσοκομείο μας κόβοντας παραφυάδες, προσαρμόζοντας στα μέτρα μας την μέθοδο που θα ακολουθήσουμε.
- Για την συλλογή της γύρης χρησιμοποιούμε γυρεοπαγίδες. Τις βάζουμε πρώτα ανοιχτές να συνηθίσουν οι μέλισσες και μετά τις κλείνουμε και ανοίγουμε εναλλάξ. Χρησιμοποιούνται πάντα δυνατά μελίσσια. Μην ξεχνάμε... τους κλέβουμε το πολύτιμο σε πρωτεΐνες φαγητό τους. Η αλόγιστη χρήση μπορεί να τα εξασθενήσει επικίνδυνα.
- Παραγωγή Βασιλικού πολτού. Φροντίζουμε να διατηρούμε δυνατά μελίσσια πάντα στο μελισσοκομείο μας ώστε το κάθε ένα να το εκμεταλλευόμαστε και για ορισμένο σκοπό. Έτσι και για την παραγωγή βασιλικού πολτού, επιλέγουμε την μέθοδο που θα εφαρμόσουμε και χρησιμοποιούμε πάντα δυνατά και πολυπληθή μελίσσια.
- Τροφοδότηση. Μερικές φορές χρειάζεται, άλλες όχι. Δεν θα πρέπει όμως να γίνονται υπερβολές. Εξαρτάται από τον σκοπό και το τι θέλουμε να επιτύχουμε κάθε φορά. Καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας ότι αν είναι να πάμε για μέλι θα πρέπει να έχουμε σταματήσει 40 ημέρες πριν, οποιαδήποτε τροφοδοσία .
- Εξίσωση δύναμης και ενδυνάμωση των αδυνάτων κυψελών με πλαίσια κλειστού γόνου από δυνατά πολυπληθή μελίσσια.
- Εξασφαλίζουμε πάντα μια καθαρή πηγή νερού κοντά στο μελισσοκομείο μας. Υπάρχουν αρκετές ιδέες για ποτίστρες που μπορούμε να φτιάξουμε. Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην πνίγονται οι μέλισσες μέσα γιατί θα αποτελέσει εστία μόλυνσης και για τις υπόλοιπες. Καλό είναι η πηγή να υπάρχει ήδη πρίν πάμε τα μελίσσια στην τοποθεσία εγκατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου