Στο περιθώριο της ημερίδας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων ” Η Μέλισσα” το απόγευμα της Τετάρτης τέθηκε το ζήτημα της απορρόφησης του ντόπιου μελιού στην τοπική αγορά.
«Τα καταστήματα και τα super market ναι αγοράζουν τοπικό μέλι. Δυστυχώς όμως τα ξενοδοχεία προτιμάνε εισαγόμενα φτηνά μέλια αντί τα δικά μας που είναι άριστα» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης, συμπληρώνοντας πως οι μελισσοκόμοι αντί να έχουν τη στήριξη του κράτους είναι αντιμέτωποι με μια συνεχή προσπάθεια να τους φορολογήσει.
Στα Χανιά υπάρχουν 600-700 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 250-300 είναι καθαροί επαγγελματίες με πάνω από 150 κυψέλες.
«ΠΙΚΡΟ ΤΟ ΜΕΛΙ»
Τις δυσκολίες της μελισσοκομίας περιέγραψε ο παραγωγός κ. Θεόδωρος Βίγλης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «για μας το μέλι είναι πικρό! Έχει πολλές πίκρες για να το παράξεις ειδικά το 2016 που ήταν μια πολύ κακή χρονιά εξαιτίας της ξηρασίας. Στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά λόγω βιοποικιλότητας υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί το καλύτερο μέλι του κόσμου. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ποιότητα, να παράγουμε λιγότερο και ποιοτικά καλύτερο προϊόν ώστε να μην είμαστε έρμαιο των εμπόρων».
Για τον κ. Βίγλη η διαδικασία της μελισσοκομίας είναι κάτι περισσότερο από δουλειά. «Τη μέλισσα πρέπει να την αγαπάς είναι μια εξεζητημένη δουλειά, που θέλει πολλές γνώσεις αλλά πάνω από όλα θέλει σεβασμό, αγάπη και να μην την βλέπεις στενά επαγγελματικά» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Για τις ασθένειες της μέλισσας που πέρυσι είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα ποσοστό 30% του πληθυσμού στη χώρα μας μίλησε στους μελισσοκόμους των Χανίων η Δρ.Φανή Χατζήνα Βιολόγος ,τακτική ερευνήτρια τμήματος μελισσοκομίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ . «Η χρονιά που πέρασε ήταν τόσο δύσκολη για τους Έλληνες μελισσοκόπους που φτάσαμε στο σημείο να έχουμε τόσες πολλές απώλειες που να αγγίζουν τα ποσοστά των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής. Είχαμε απώλειες της τάξης του 30% των μελισσοσμήνων. Από τη μια πρέπει να δούμε τι φταίει. Τόσα χρόνια οι επιστήμονες έχουν βρει ότι δεν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας. Το φαινόμενο της κατάρρευσης των μελισσών είναι πολυπαραγοντικό. Θα πρέπει να δούμε όλους αυτούς τους παράγοντες μαζί αλλά και τον καθένα χωριστά» είπε η επιστήμονας. Στα πλαίσια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου.
πηγή: haniotika-nea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου