Βακτήρια από μέλισσες πιθανή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά

Δεκατρία βακτήρια γαλακτικού οξέος που βρίσκονται στο μέλι και πιο συγκεκριμένα στο στομάχι των μελισσών έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε μια σειρά μελετών. Η ομάδα των βακτηρίων εξουδετέρωσε τον ανθεκτικό στα αντιβιοτικά MRSA, σε εργαστηριακά πειράματα. Τα βακτήρια, αναμίχθηκαν σε μέλι και επούλωσαν επίμονες πληγές αλόγων. Η συνταγή είχε προηγουμένως αποδείξει την προστασία και έναντι του CCD.

Ακατέργαστο μέλι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιετίες για τη προστασία ενάντια σε λοιμώξεις. Ποιό είναι το κλειδί των αντί μικροβιακών του ιδιοτήτων; Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, έχουν ταυτοποιήσει μια μοναδική ομάδα από 13 βακτήρια γαλακτικού οξέος που βρίσκονται στο μέλι και προέρχονται από το στομάχι των μελισσών. Τα βακτήρια αυτά παράγουν μυριάδες δραστικές και αντί μικροβιακές ενώσεις.
Αυτά τα βακτήρια γαλακτικού οξέος έχουν πλέον δοκιμαστεί σε σοβαρά παθογόνα τραύματα του ανθρώπου όπως στον ανθεκτικό στη μεθικιλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), στη Pseudomonas aeruginosa και στον ανθεκτικό στη βανκομυκίνη Enterococcus (VRE), μεταξύ άλλων. Όταν τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος εφαρμόστηκαν σε παθογόνα στο εργαστήριο, τα εξουδετέρωσαν.
Ενώ η επίδραση στα ανθρώπινα βακτήρια έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε περιβάλλον εργαστηρίου, τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος έχουν εφαρμοστεί απευθείας σε άλογα με επίμονες πληγές. Το LAB αναμίχθηκε με μέλι και εφαρμόστηκε σε δέκα άλογα των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν δοκιμάσει και διάφορες άλλες μεθόδους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα τραύματα όλων των αλόγων θεραπεύτηκαν από το μίγμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μυστικό για τα ισχυρά αποτελέσματα βρίσκεται στο ευρύ φάσμα των δραστικών ουσιών που εμπλέκονται.
«Τα αντιβιοτικά είναι ως επί το πλείστον μία δραστική ουσία, αποτελεσματική ενάντια σε ένα όμως στενό φάσμα βακτηρίων. Όταν χρησιμοποιούνται εν ζωή, αυτά τα 13 βακτήρια του γαλακτικού οξέος παράγουν το σωστό είδος των αντί μικροβιακών ενώσεων, όπως απαιτείται, ανάλογα με την απειλή. Φαίνεται ότι λειτούργησε καλά για εκατομμύρια χρόνια προστατεύοντας την υγεία του μελισσιού αλλά και το μέλι εναντίον άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, εξηγεί ο Tobias Olofsson.
Το επόμενο βήμα είναι οι περαιτέρω μελέτες για την ευρύτερη διερεύνηση και κλινική χρήση της τοπικής εφαρμογής τόσο στις ανθρώπινες λοιμώξεις, όσο και στα ζώα.
Τα ευρήματα έχουν θετικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου το φρέσκο μέλι είναι εύκολα διαθέσιμο, αλλά και στις δυτικές χώρες όπου η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι σταθερά αυξανόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου