Το μέλι θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα κάτι περισσότερο από τροφή και τόσο απαραίτητο για τον οργανισμό μας που οι διατροφολόγοι συστήνουν απαραίτητα δυο κουταλιές του γλυκού καθημερινά.
Αν και αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και είναι γλυκό, δεν είναι μια απλή γλυκαντική ουσία και δεν δίνει απλά θερμίδες: περιέχει ουσίες αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές. Δρα επίσης σαν πρεβιοτικό, φροντίζοντας την καλή υγεία των ωφέλιμων μικροβίων που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα κι είναι υπεύθυνα για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την δική μας καλή υγεία.
Η απορρόφησή του και ο μεταβολισμός του από τον οργανισμό μας γίνεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της ζάχαρης ή των άλλων γλυκαντικών κι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο από αυτά τα τρόφιμα.
Επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ήταν η μοναδική γλυκιά γεύση και παράλληλα η κύρια ενεργειακή τροφή του ανθρώπου που έτρεφε τον εγκέφαλο, έτσι ώστε ορισμένοι ανθρωπολόγοι να θεωρούν ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου επιταχύνθηκε ραγδαία από τότε που άρχισαν οι αρχάνθρωποι να τρώνε μέλι.
Στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το μέλι και τις ιδιότητές του στο φυλλάδιο για τα προϊόντα της μέλισσας.
Η πώληση, από ορισμένους επιτήδειους, γλυκαντικών σιροπιών ως μέλι, πέρα από οικονομική απάτη, συνιστά κίνδυνο για την υγεία. Όχι μόνο δεν τρώμε μέλι, αλλά τα σιρόπια αυτά έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί από την επιστημονική έρευνα ως επικίνδυνα για την υγεία.
Ως καθαρά βιομηχανικά προϊόντα (καμία σχέση με το φυσικό μέλι), έχει βρεθεί κατά καιρούς να περιέχουν επικίνδυνους ρύπους αλλά ακόμη και αν είναι καθαρά από κατάλοιπα, μελέτες δείχνουν ότι σχετίζονται με την «επιδημία» παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες και το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο» που είναι το προστάδιο για καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου ΙΙ και διάφορους καρκίνους. Η προσθήκη τεχνητών χρωμάτων και αρωμάτων για να μιμηθούν το μέλι επιβαρύνει περισσότερο αυτά τα προϊόντα.
Παράλληλα πλήττεται η ελληνική μελισσοκομία από έναν αθέμιτο και ανήθικο ανταγωνισμό.
Πως ακριβώς γίνεται η απάτη:
Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα έχουν βρει τους κατάλληλους πωλητές, συνήθως ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, που γυρίζουν σε πόλεις και χωριά με φορτηγάκια και περιφέρονται πουλώντας κυρίως τρίκιλα πλαστικά δοχεία με το «μέλι» τους, ποζάροντας ως μελισσοκόμοι. Τα δοχεία αυτά δεν έχουν συνήθως καμιά ετικέτα ή, αν έχουν, η ετικέτα αυτή δεν έχει στοιχεία παραγωγού. Δυστυχώς όμως υπάρχουν κι ετικέτες με ψευδή στοιχεία.
Πως θα προφυλαχθούμε;
Κατ’ αρχάς γνωρίζοντας ότι το μέλι απαγορεύεται να πωλείται πλανοδίως από τον παραγωγό. Οι έλληνες μελισσοκόμοι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας μπορούν να πωλούν το μέλι τους στον τόπο παραγωγής (την αποθήκη ή το σπίτι τους), στη λαϊκή εφόσον έχουν την κατάλληλη άδεια και χονδρικώς στους τυποποιητές μελιού (συνεταιρισμούς ή εταιρείες). Το πλανόδιο εμπόριο απαγορεύεται για όλους τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Για όσους επιτρέπεται θα πρέπει να έχουν βγάλει άδεια πλανόδιου εμπορίου.
Το μέλι από τον μελισσοκόμο πωλείται πάντα συσκευασμένο σε βάζα (γυάλινα, πλαστικά ή λευκοσιδηρά) του ενός, δύο ή τριών κιλών και φέρει πάντα ετικέτα με τη χώρα συγκομιδής (ελληνικό μέλι), τη βοτανική του προέλευση (πχ μέλι ελάτου, ανθέων, ανθέων και κωνοφόρων κλπ), το βάρος και τη διατηρησιμότητα (ημερομηνία λήξης) και απαραιτήτως το όνομα του παραγωγού και τα στοιχεία επικοινωνίας με τον παραγωγό (έδρα και τηλέφωνο). Ο μελισσοκόμος είναι περήφανος για το προϊόν του, όπως κάθε παραγωγός, και θέλει να μπορεί ο πελάτης να τον βρει για να πάρει ξανά μέλι.
Επίσης, κάθε μελισσοκόμος υποχρεούται να έχει μελισσοκομικό βιβλιάριο που εκδίδεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Επειδή δεν μπορεί να διακρίνουμε με το μάτι ή τη γεύση αν αυτό που μας πουλάνε είναι μέλι, θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε ότι αυτοί οι πλανόδιοι δεν είναι μελισσοκόμοι.
Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 23.000 μελισσοκόμοι και στην επαρχία τουλάχιστον είναι δύσκολο να μη γνωρίζεις κάποιον. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα μελισσοκόμο κοντά σας, θα βρείτε σίγουρα στα καταστήματα ελληνικό μέλι, ένα από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο, καθώς
- παράγεται σε φυσικά οικοσυστήματα και όχι σε καλλιέργειες,
- είναι απαλλαγμένο από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένα,
- παράγεται σε ένα ξηροθερμικό περιβάλλον που το κάνει ιδιαίτερα παχύρευστο και συμπυκνώνει τα μοναδικά του αρώματα και γεύσεις
- με την αγορά του στηρίζετε, όχι μόνο το μελισσοκόμο και την τοπική οικονομία, αλλά και τη μέλισσα, που με την επικονίαση μας δίνει το 80% των τροφίμων που καταναλώνουμε κι όλη αυτή την υπέροχη ελληνική χλωρίδα από βότανα κι αγριολούλουδα
Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος έχει χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο για να απαλλάξει μελισσοκόμους και καταναλωτές από την μάστιγα των πλανόδιων απατεώνων και των αφεντικών τους, σε συνεργασία με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και την ελληνική αστυνομία, και δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη. Όσο όμως πιστεύουμε στη χρησιμότητα των ελέγχων άλλο τόσο πιστεύουμε στην σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των καταναλωτών.
Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους, εμπιστευτείτε τους παραγωγούς και τα επώνυμα συσκευασμένα μέλια. Και μην ξεχνάτε να τρώτε μέλι καθημερινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου