Μέλι και αλλαντίαση στα βρέφη

Τα οφέλη του μελιού είναι πολυάριθμα και αδιαμφισβήτητα. Το σώμα μπορεί να πάρει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά καταναλώνοντας μέλι.Ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι το μέλι είναι η πρώτη θεραπεία για τον πονόλαιμο. Κι όμως το μέλι είναι ένα από τα τρόφιμα που θα πρέπει να εξαλείψετε από τη διατροφή του μωρού σας. Θα πρέπει να του το δώσετε μόνο όταν θα γίνει ενός έτους.

Γιατί είναι απαγορευτικό: Επειδή υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης, καθώς στο μέλι μπορούν να βρεθούν κάποια ειδικά βακτήρια. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε μωρό που τρώει μέλι θα πάθει αλλαντίαση, αλλά γιατί να το διακινδυνέψετε όταν μπορείτε απλά να περιμένετε τα πρώτα του γενέθλια; Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του παιδιού. Η μικροβιακή χλωρίδα που αναπτύσσεται στο έντερο των βρεφών μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους, εμποδίζει τη βλάστηση των σπορίων και την εκδήλωση της ασθένειας.

Τι είναι όμως η αλλαντίαση; 
Η αλλαντίαση ή αλλιώς ο βοτουλισμός, είναι μια παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από μια οικογένεια νευροτοξινών, οι οποίες παράγονται από το μικρόβιο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ή λατινικά Clostridium Botulinum. Οι τοξίνες της αλλαντίασης δρουν στις νευρικές απολήξεις και προκαλούν παράλυση μέσω της παρεμπόδισης της απελευθέρωσης των απαραίτητων νευροδιαβιβαστών. Το βακτηρίδιο της αλλαντίασης βρίσκεται πάντοτε σε συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα αλλαντικά, στα καπνιστά ψάρια και κρέατα κλπ. Ο μόνος τρόπος εξουδετέρωσης της τοξίνης του μικρόβιου είναι το βράσιμο και γι’ αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από νωπά τρόφιμα, γιατί συνήθως τα βράζουμε καλά.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 
Η αλλαντίαση δεν ανήκει στις συνηθισμένες τροφικές δηλητηριάσεις και είναι εξαιρετικής έντασης. 12 έως 36 ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής οι ασθενείς παραπονιούνται αρχικά για ναυτία και διάρροια. Σύντομα, μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, οι ασθενείς αρχίζουν να διαμαρτύρονται για θολή όραση, αδυναμία να ανοίξουν τα μάτια τους (βλεφαρόπτωση), δυσκολία να μιλήσουν και να καταπιούν σωστά. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με αδυναμία, η οποία απλώνεται στα άνω άκρα, τον κορμό και στα κάτω άκρα. 
Σύμφωνα με στοιχεία του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής, στην Ευρώπη από το 1978 καταγράφηκαν 49 περιπτώσεις παιδιών που προσβλήθηκαν από βοτουλισμό, το 93% των οποίων ήταν κάτω των έξι μηνών. Τα περισσότερα από αυτά τα βρέφη είχαν καταναλώσει μέλι. Η αλλαντίαση είναι μια πολύ βαριά ασθένεια (που μπορεί και να αποβεί μοιραία για το βρέφος) και μπορεί να χρειαστεί μήνες για να γιατρευτεί, αφήνοντας μόνιμες βλάβες. Όπως σημειώνει η Επιτροπή, αν και όπως φαίνεται, η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ μικρή, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοηθεί, δεδομένου ότι πολλοί πιστεύοντας ότι το μέλι είναι θρεπτικό, το δίνουν στα βρέφη. Όταν τα βρέφη ξεπεράσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, ο κίνδυνος σχεδόν μηδενίζεται. Στις ΗΠΑ περίπου η μία στις δύο περιπτώσεις βρεφικού βοτουλισμού εμφανίστηκε σε βρέφη λιγότερο από δύο μηνών. 
Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, λοιπόν, μην χρησιμοποιείτε μέλι ούτε καν στο μαγείρεμα, όσο το μωράκι σας είναι κάτω των 12 μηνών
Όσον αφορά τις έτοιμες παιδικές τροφές και τα μπισκότα που αναγράφουν το μέλι στα συστατικά τους, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, μιας και το μέλι που χρησιμοποιούν οι εταιρίες θερμαίνεται τόσο πολύ ώστε να εξουδετερωθούν τα σπόρια.
  MelissokomiaNet.gr via eimaimama.grimommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου