Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεονικοτινοειδή στην γονιμότητα της βασίλισσας

Σε όλο τον κόσμο οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται δραματικά λόγω της αλόγιστης χρήσης των εντομοκτόνων. Η ανθρώπινη μελισσοκομία ασκείτε εδώ και χιλιετίες όμως τα τελευταία χρόνια οι μέλισσες απο όλο τον κόσμο έχουν έρθει σε μια δύσκολη κατάσταση. Το 2012 το φαινόμενο με όνομα διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD) προκάλεσε τον αφανισμό μεγάλου μέρους απο αποικίες των μελισσών. Κατά το CCD οι εργάτριες μέλισσες απομακρύνονται απο την κυψέλη και δεν επιστρέφουν ποτέ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση με την εντατική χρήση φυτοφαρμάκων.

Τα φυτοφάρμακα μπορούν είτε να σκοτώσουν τις μέλισσες ή να της αποσυντονήσουν. Τα νέα δεδομένα είναι ότι μια ομάδα επιστημών διαπίστωσε ότι τα φυτοφάρμακα απειλούν ακόμη και την αναπαραγωγή τους!

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια νέα μελέτη που διεξήχθη απο ερευνητές και επιστήμονες του πανεπιστημίου Nebraska-Lincoln και του πανεπιστημίου της Minnesota, για το περιοδικό Scientific Reports. Περιγράφει λεπτομερώς πως τα νεονικοτινοειδή μειώνουν σημαντικά την ικανότητα των βασιλισσών να γενούν αυγά. Επειδή οι μέλισσες μπορούν να αναπαραχθούν μόνο μέσα απο τις βασίλισσες, αυτό σημαίνει ότι όταν η βασίλισσα υποφέρει τότε υποφέρει και ολόκληρη η αποικία.

«Η βασίλισσα είναι το αναπαραγωγικό άτομο που γενάει αυγά σε μια αποικία» είπε η επικεφαλής συγγραφέας Judy Wu-Smart. Αν η ικανότητά της να γεννάει αυγά μειώνεται τότε αυτό έχει δραματικές συνέπειες για την αποικία.»

Η Wu-Smart και οι συνάδελφοί της απο το πανεπιστήμιο της Minessota Marla Spivak, αξιολόγησαν αποικίες με πληθυσμό 1500, 3000 και 7000 μέλισσες, ανακαλύπτοντας τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φυτοφαρμάκων. Οι μέλισσες επηρεάζονται απο τα φυτοφάρμακα αποθηκεύοντας πολύ λιγότερη γύρη η οποία μετατρέπεται σε τροφή μιας και παρέχει στις προνύμφες πολύτιμες πρωτεΐνες για την ανάπτυξή τους. Έτσι τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν τις μέλισσες όχι μόνο στο να δημιουργούν λιγότερους απογόνους αλλά και στο να μήν σιτίζονται σωστά.

Όπως δήλωσε η Wu-Smart «Παρατηρήθηκε ότι οι βασίλισσες των μεγάλων αποικιών επηρεάζονται σε λιγότερο βαθμό απ΄ ότι οι μικρές αποικίες που είναι και πιο ευάλωτες.»



H έρευνα: Sub-lethal effects of dietary neonicotinoid insecticide exposure on honey bee queen fecundity and colony



Πηγή: MelissokomiaNet.gr via zmescience.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου