Σας τσίμπησε μέλισσα και εμφανίσατε αλλεργική αντίδραση; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε..
1] Εξέταση αλλεργιολογική.
2] Δερματικές δοκιμασίες και αιματολογικές εξετάσεις.
3] Θα ενημερωθούμε παίρνοντας τις κατάλληλες οδηγίες, για να αποφύγουμε ή και να γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση.
4] Κάνουμε τη δοκιμασία πρόκλησης, που σημαίνει ότι γίνεται ελεγχόμενο κέντρισμα από μέλισσα.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Πάντα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας το φαρμακείο μας, πριν επισκεφθούμε το μελισσοκομείο μας, το οποίο περιέχει:
Αντιισταμινικά φάρμακα, αυτό-ενιέμενη αδρεναλίνη, φλακόν κορτιζόνης [Solu-Cortef 250 mg ή 500mg] αλοιφή φενεργκάν και σύριγγες μιας χρήσης.
Ακόμα μπορεί να χρησιμεύσουν σε κάποιες περιπτώσεις ατυχημάτων. Την αυτό-ενιέμενη ένεση αδρεναλίνης την κάνει ο ίδιος ο μελισσοκόμος πάνω από τα ρούχα και την κάνουμε για την αναφυλαξία. Όταν έχουμε έντονη φαγούρα, παίρνουμε τα αντιισταμινικά τα οποία χορηγούνται από το στόμα. Την αλοιφή φενεργκάν την βάζουμε τοπικά στο σημείο που δεχθήκαμε το τσίμπημα. Την κορτιζόνη την χορηγούμε με ένεση στο γλουτό, βοηθάει κι αυτή αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα το αλλεργικό σοκ.
Δεν θα πρέπει να ξαπλώσουμε, αλλά απλώς θα μείνουμε ακίνητοι και θα προσπαθήσουμε το σημείο όπου δεχθήκαμε το κέντρισμα, να το τοποθετήσουμε πιο χαμηλά από την καρδιά. Δεν παίρνουμε οποιοδήποτε διεγερτικό όπως ασπιρίνη και δεν κλείνουμε την πληγή με επίδεσμο.
Εάν έχουμε συμπτώματα αλλεργίας όπως διαταραχή της συνείδησης, σοκ, δύσπνοια ή οποιοδήποτε άλλο θα πρέπει να μεταφερθούμε άμεσα στο γιατρό. Γι’ αυτό σωστό θα είναι να μην πηγαίνουμε ποτέ μόνοι στα μελίσσια, αλλά τουλάχιστον με ένα ακόμη άτομο.
Το πρόσωπό μας είναι αυτό που θα πρέπει να προστατεύουμε πιο πολύ απ’ όλα με μια καλή μελισσοκομική μάσκα , επειδή τα κεντρίσματα σε αυτό το σημείο πονάνε περισσότερο, αλλά και είναι πιο επικίνδυνα ειδικά στην περιοχή των ματιών γιατί σε σπάνιες περιπτώσεις που δεν θα προλάβουν να κλείσουν τα βλέφαρά μας, το κεντρί μπορεί να φθάσει μέχρι τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Η αφαίρεση του κεντριού γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση και η ζημιά που μπορεί να πάθουμε στο μάτι μας μπορεί να είναι προσωρινή έως και μόνιμη. Ο πόνος είναι πολύ δυνατός και στα υπόλοιπα σημεία του προσώπου, στη μύτη, στα χείλη και στα αυτιά. Κάποιοι που είναι πιο ευαίσθητοι μπορεί να έχουν ακόμα και τάση λιποθυμίας. Επίσης άλλα συμπτώματα από το κέντρισμα στο πρόσωπο που μπορεί να έχουμε είναι κράμπες, κυάνωση κ.α.
Ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα κεντρίσματα που γίνονται μέσα στο στόμα, γιατί μπορεί να έχουμε πνιγμό από απόφραξη του φάρυγγα.
Πηγή: MelissokomiaNet.gr
Διαβάστε επίσης: Πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση αναφυλαξίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου