Συμβουλές προς αρχάριους για το άνοιγμα της κυψέλης.

Η πρώτη κίνηση που κάνει ο μελισσοκόμος όταν έρθει αντιμέτωπος με μια κυψέλη είναι να την ανοίξει απο το πάνω μέρος της όπου βρίσκεται το καπάκι. Απο αυτό το σημείο και μετά, ξεκινά η επιθεώρηση. Τι πιο απλό απο το άνοιγμα μια κυψέλης…
Πρώτα απ΄ όλα ηρεμία! Οι κινήσεις μας δεν θα πρέπει να είναι νευρικές και απότομες, αποφεύγοντας κάθε χτύπημα με το εξωτερικό της μέρος.

Το καπνιστήρι θα πρέπει να είναι καλά αναμμένο σε όλη την διάρκεια της επιθεώρησης. Η πρώτη ενέργεια πριν ανοίξουμε το καπάκι είναι να φυσήξουμε ελαφρά στην είσοδο της κυψέλης, χωρίς υπερβολές.

Αφαιρούμε το εξωτερικό καπάκι. Τις περισσότερες φορές το καπάκι κολλάει στα τοιχώματά της κυψέλης λόγο πρόπολης που τοποθετούν οι μέλισσες για να κλείσουν τυχόν ανοίγματα. Χρησιμοποιούμε το ξέστρο μας (απαραίτητο μελισσοκομικό εργαλείο) για να υποβοηθήσουμε στο άνοιγμα. Προσοχή να μην φθείρουμε την κυψέλη όταν χρησιμοποιούμε το ξέστρο μας.

Καθώς ανοίγουμε το καπάκι και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα πλαίσια, υποκαπνίζουμε ελαφρά για να φύγουν οι μέλισσες απο πάνω ώστε να δουλέψουμε με μεγαλύτερη άνεση. Το καπάκι τοποθετείται ανάποδα μπροστά η πλάγια απο την είσοδο της κυψέλης ώστε οι μέλισσες που βρίσκονται επάνω να μπορέσουν να μπουν στην κυψέλη.

Πιθανόν μερικά ή και όλα τα πλαίσια θα είναι κολλημένα το ένα με το άλλο με πρόπολη. Κι εδώ φυσικά δεν θα πρέπει να κάνουμε νευρικές κινήσεις προσέχοντας που ακουμπάει το ξέστρο μας.

Το καλοκαίρι λόγω υψηλής θερμοκρασίας η πρόπολη μαλακώνει και ξεκολλάει πιο εύκολα, ενώ αρχές τον χειμώνα είναι αρκετά πιο σκληρή.

Τέλος δεν θα πρέπει να αφήνουμε ανοιχτά τα μελίσσια για μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν τελειώσουμε την επιθεώρηση, κλείνουμε τα καπάκια με προσοχή εφαρμόζοντάς τα συρταρωτά ώστε να μην συνθλίψουμε τις μέλισσες. Αν έχουν μαζευτεί πολλές μπορούμε να καπνίσουμε ελαφρώς για να φύγουν.

Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το καπνιστήρι καθώς θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε που βρίσκετε με προσοχή που το ακουμπάμε. Επίσης ο χώρος που ανάβουμε και σβήνουμε όπως και ο όλος ο χώρος του μελισσοκομείου να είναι καθαρισμένος.

Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης.. Απο κάποιο σημείο και μετά ο αρχάριος λειτουργεί μηχανικά γι αυτό καλό είναι απο την αρχή να μάθει με τον σωστό τρόπο.

Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου