Να απαγορευτεί η εισαγωγή κινεζικού μελιού ζητούν Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι

Ούγγροι, Ιταλοί, Σλοβάκοι και Σλοβένοι μελισσοκόμοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για την εισαγωγή αυτού που αποκαλούν «ψεύτικο κινεζικό μέλι».
Ζήτησαν από την Κομισιόν να απαγορεύσει αυτά τα προϊόντα τα οποία πιθανότατα δεν παράγονται με φυσικές μεθόδους.

«Υπήρξαν κάποια παραδείγματα για την απαγόρευση του κινεζικού μελιού και αυτό θέλουμε και εμείς. Πολλές χώρες απαγόρευσαν την εισαγωγή. Το θέλουμε αυτό γιατί δεν πρόκειται για πραγματικό μέλι, οπότε οι Κινέζοι εξαγωγείς επωφελούνται εξαπατώντας» είπε ένας διαδηλωτής.apagoreusi-kineziko-meli
Οι παραγωγοί μελιού ζήτησαν από την ΕΕ να αλλάξει την κοινοτική οδηγία. Οι τρέχοντες κανόνες επιτρέπουν στους εισαγωγείς να καταγράφουν ως χώρα προέλευσης την ΕΕ για μέλι το οποίο έχει αναμιχθεί με μέλι από άλλες χώρες.
«Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν να μην καταγράφεται η ακριβής χώρα προέλευσης και το ποσοστό πρόσμιξης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βάλουν μία σταγόνα από ευρωπαϊκό μέλι μαζί με μεταλλαγμένο μέλι από τη Νότια Αμερική ή προβληματικό κινεζικό μέλι και να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές» δήλωσε μέλος της Ουγγρικής Ένωσης μελισσουργών.
Το εισαγόμενο κινεζικό μέλι εμφανίστηκε στην Ουγγαρία πέρυσι και οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι εκπροσωπεί το 50% της συνολικής κατανάλωσης.

Πηγή:  melissokomianet.gr  via euronews.com