Μειωμένη και φέτος η παραγωγή μελιού αλλά καλύτερες οι τιμές παραγωγού σε σχέση με πέρσι

Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί και φέτος η παραγωγή μελιού, που οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει και τους 8.000 τόνους. Η ελληνική παραγωγή σε μια καλή χρονιά ανερχόταν σε 12.000 τόνους. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως είχαμε μια μειωμένη παραγωγή (σε ποσοστό –40%). Φέτος αναμένεται η μείωση της παραγωγής να είναι μικρότερη και να ανέλθει σε ποσοστό 20–30%. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την χρονιά (βροχή, κρύο, αέρας) δεν ευνόησαν την παραγωγή.
Αυτή την εποχή έχουμε την παραγωγή πευκόμελου και οι παραγωγοί ελπίζουν να συνεχιστούν οι καλές καιρικές συνθήκες για να βγάλουν μια μέτρια παραγωγή. Όσον αφορά τις τιμές, φέτος παρά την οικονομική κρίση αναμένεται να είναι ελαφρά αυξημένες σε σχέση με πέρσι.
Ο κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Σίθων», αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος το μέλι ελάτου παρουσιάζει μεγάλη μείωση (ποσοστό –80%), ενώ σε χαμηλά επίπεδα ακολουθεί και το μέλι πορτοκαλιάς (-70%). Μεγάλη μείωση είχαμε επίσης στα ανοιξιάτικα ανθόμελα. Αυτή την εποχή έχουμε την παραγωγή πευκόμελου, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αν συνεχιστούν οι καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να έχουμε μικρότερη μείωση της παραγωγής (-20%)».

Οι τιμές παραγωγού αναμένεται να διαμορφωθούν λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα. Όπως δηλώνει ο κ. Παπαστεργίου, «ο συνεταιρισμός «Σίθων», που είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας μας, εκμεταλλεύεται πάνω από 70.000 μελισσοσμήνη και η μέση ετήσια παραγωγή του ξεπερνάει τους 1.000 τόνους μελιού (αντιστοιχεί στο 10% της εθνικής παραγωγής), φέτος ανακοίνωσε ενδεικτικές τιμές παραγωγού αυξημένες κατά 10 – 20 λεπτά το κιλό, με στόχο να κάνει παρέμβαση στην ελληνική αγορά. Έτσι πληρώνει τους παραγωγούς για το πευκόμελο και το ανθόμελο στα 3,70 – 3,90 ευρώ/κιλό, το μέλι από ηλίανθο στα 3,40, τα βαμβάκια στα 3,50 και για τα υπόλοιπα στα 3,60. Επίσης με την συνεργασία της τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιούμε τα τελευταία δύο χρόνια συμβολαιακή γεωργία, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να πληρώνεται από τον συνεταιρισμό μέσα σε 35 ημέρες από την παράδοση του προϊόντος τους. Το μέλι δεν επαρκεί για την εσωτερική κατανάλωση. Παρόλα αυτά ο συνεταιρισμός έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές».

Όσον αφορά την λειτουργία της Διεπαγγελματικής, ο κ. Παπαστεργίου τονίζει ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία με τους «σωστούς» εμπόρους και τους τυποποιητές. «Κάνουμε προσπάθειες να ενταχθούμε στο νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι τα προγράμματα προώθησης και η αντικατάσταση των μηχανημάτων μεταποίησης», τονίζει.

«Η υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης στη συσκευασία του μελιού, είχε σαν αποτέλεσμα, παρά την οικονομική κρίση, οι τιμές παραγωγού φέτος στα μελισσοκομικά προϊόντα να κυμανθούν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). «Το αρνητικό είναι ότι και στη νέα ΚΑΠ παραμένει εκτός των ενισχύσεων του πρώτου Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) η μελισσοκομία, παρά τις προσπάθειες που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία των ευρωπαίων μελισσοκόμων. Χρηματοδότηση γίνεται μόνο από τα αγροτικά προγράμματα του δεύτερου Πυλώνα (σχέδια βελτίωσης κ.α.). Παραμένουν τα τριετή προγράμματα αντικατάστασης και προώθησης μελιού που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς και τα προγράμματα μικρών νησιών του Αιγαίου», προσθέτει.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr