Η χρήση της θυμόλης εναντίον της Νοσεμίασης είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος περιορισμού των σπορίων της ασθένειας. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη χρήση της θυμόλης σε σιρόπι (1γραμμάριο σε 15 λίτρα αφού πρώτα διαλυθεί σε λίγο οινόπνευμα) για μεγάλο χρονικό διάστημα όποτε αυτό χρησιμοποιείται. Η θυμόλη σε ζαχαροζύμαρο έχει μελετηθεί ερευνητικά σε εγκλωβισμένες μέλισσες σε συνθήκες εργαστηρίου και όχι σε μελισσοκομεία, με μέγιστη συγκέντρωση 0,012%. Τα αποτελέσματα σε αυτές τις συνθήκες ήταν θετικά.
Ερώτηση μελισσοκόμου στο περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Είναι όμως πιθανό η χρήση ζαχαροζύμαρου που περιέχει θυμόλη, όταν χρησιμοποιείται στο μελίσσι να προκαλέσει αναστάτωση στις μέλισσες λόγω της συνεχούς παρουσίας έντονης οσμής.
Για το λόγο αυτό, αποφύγετε τη χρήση θυμόλης στο ζαχαροζύμαρο, παρασκευάστε ζυμάρια με μέλι και άχνη ζάχαρη και την άνοιξη, ή το φθινόπωρο, όποτε τροφοδοτείτε με σιρόπι χρησιμοποιείστε εκεί τη θυμόλη.
Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή κάθε χρόνο ανεξάρτητα με την παρουσία ή όχι σπορίων της Νοσεμίασης.
Η ασθένεια αυτή επιμένει, γι’ αυτό και οι μελισσοκόμοι προτρέπονται να εφαρμόζουν θεραπευτικές επεμβάσεις κάθε φθινόπωρο και άνοιξη για τουλάχιστον μία πενταετία.
Πηγή : [ beelab.agro.auth.gr ]