Γιάννης & Κώστας Ρέλλος: Με μέλι από τους Δελφούς

Δεν μπορώ να ξέρω -και ούτε βιάζομαι να βγάλω συμπέρασμα- αν η ενασχόληση όλο και περισσότερων νέων ανθρώπων, έχοντας καλές σπουδές και μια μικρή έστω επαγγελματική πείρα, με τη γη και τα προϊόντα της, αλλά και τη φύση και τα αγαθά της είναι μία από τις συνέπειες της κρίσης...
Εκείνο που γνωρίζω και καταγράφω είναι ιστορίες νέων ανθρώπων που επιστρατεύουν μεράκι, φαντασία, χρόνο και δημιουργική διάθεση για να φτιάξουν το δικό τους, ξεχωριστό αφήγημα που πατάει στην πραγματικότητα και έχει να κάνει με μια παραγνωρισμένη έννοια τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, αυτή της παραγωγικής συνείδησης.

Ο Κώστας και ο Γιάννης Ρέλλος, οι πρωταγωνιστές της σημερινής μας ιστορίας, είναι αδέλφια με δύο χρόνια διαφορά. Μεγαλύτερος είναι ο Γιάννης, 35 ετών, τελειόφοιτος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, με επιθυμία να πάρει ειδίκευση στην Επιστήμη Διατροφής. Ο μικρότερος Κώστας είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών από το ΕΜΠ και έχει πίσω του μια μικρή επαγγελματική διαδρομή ως υπεύθυνος τοπογραφικού συνεργείου για λογαριασμό κοινοπραξίας τεχνικών εταιρειών σε οδικά έργα στην Πελοπόννησο.

Οι δυο τους έχουν ιδρύσει και λειτουργούν το επαγγελματικό εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης μελιού ΜΕΛΛΗΝ το 2014 στο Μαλανδρίνο Δωρίδος, αλλά και μια σειρά από μέλια μικρής ελεγχόμενης παραγωγής. Μάλιστα ένα από αυτά, το premium μέλι ελάτης με θυμάρι ΜΕΛΛΗΝ, στην πρώτη του συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό γεύσης Great Taste Awards 2015, ο οποίος έγινε στο Λονδίνο, κατάφερε να αποσπάσει μια διάκριση (ένα χρυσό αστέρι) που μετράει στη διεθνή αγορά.

Ο Γιάννης και ο Κώστας δεν βρέθηκαν μια μέρα έτσι τυχαία έξω από το παραδοσιακό πέτρινο οίκημα που στεγάζει το σύγχρονο εργαστήριό τους. Είχαν και έχουν στο αίμα τους το μέλι και την ενασχόλησή τους με τα μελίσσια.

Στο site της εταιρείας τους διαβάζουμε την οικογενειακή ιστορία: «Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, και συγκεκριμένα στο 1953, ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, πυροσβέστης και ράφτης στο επάγγελμα, λάτρης τόσο της φύσης όσο και της υγιεινής διατροφής, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία.

Αρχικά, έχοντας στην κατοχή του 30 μελισσοσμήνη, τα μετέφερε ανάλογα τις εποχές και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες εντός της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δελφών. Ετσι, λοιπόν, δημιούργησε ένα ερασιτεχνικό εργαστήριο παραγωγής μελιού στην τοποθεσία όπου εδρεύει και σήμερα.

Με την πάροδο των χρόνων, με τη βοήθεια τόσο της συζύγου του Αναστασίας όσο και της κόρης του Ολγας, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μελισσοσμηνών και η παραγωγή του μελιού. Ταυτόχρονα με τη βοήθεια του γαμπρού του, Αθανάσιου Ρέλλου, με την ειδικότητα του γεωπόνου, κατάφεραν να εξελίξουν τη μελισσοκομική επιχείρηση και η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Αυτό το νήμα της οικογενειακής παράδοσης πιάνουν το 2014 τα παιδιά του γαμπρού γεωπόνου και συνεχίζουν για να πάνε τη δουλειά μερικά ή πολλά βήματα παραπέρα... Είναι οι μελισσοκόμοι τρίτης γενιάς!

Το μόνιμο μελισσοκομείο βρίσκεται στην τοποθεσία Ράχες, στους πρόποδες του όρους Γκιώνα του Δήμου Δελφών.

Η ευρύτερη περιοχή καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από ελατοδάση, ενώ ευδοκιμούν και πολλά είδη άγριων λουλουδιών και θυμάρι. Μέσα στο πεδίο κίνησης των μελισσών δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, άρα και η πιθανότητα πρόσβασής τους σε φυτοφάρμακα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η παραγωγή 100% φυσικού μελιού ελάτης με θυμάρι και αγριολούλουδα, καθώς επίσης και των υπόλοιπων προϊόντων μέλισσας (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί). Η ποιότητά τους εξασφαλίζεται μέσω των συνεχών και ολοκληρωμένων ελέγχων που γίνονται τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στο τελικό προϊόν.

Το εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης μελιού ΜΕΛΛΗΝ, με κωδικό κτηνιατρικής έγκρισης 07SM1, εφαρμόζει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων HACCP. Χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και τηρώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις, βάσει της ελληνικής και ξένης νομοθεσίας, παρέχει υπηρεσίες συσκευασίας και τυποποίησης μελιού φασόν, για λογαριασμό τρίτων.

Πάντως, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η φιλοσοφική τοποθέτησή τους που περνάει ακόμη και μέσα από τις συσκευασίες των μελιών που φεύγουν για το εξωτερικό. Στην ουσία πρόκειται για μια φιλοσοφική τοποθέτηση που έχει σχέση και με τον τόπο, τον χώρο της ενασχόλησής τους και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Το τι και το πώς το εξηγούν οι ίδιοι: «Η ονομασία ΜΕΛΛΗΝ προέρχεται από τη σύνθεση των ελληνικών λέξεων ΜΕΛΙ, ΕΛΛΗΝ & ΜΕΛΛΟΝ. Η επιλογή του βάζου καθώς και ο σχεδιασμός της όλης συσκευασίας βασίστηκαν στον χρυσό αριθμό Φ και στην ευκλείδεια γεωμετρία. Η έμπνευση της δεξιάς πλευράς της συσκευασίας προήλθε από τον Ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς, στον πρόναο του οποίου ήταν γραμμένα τα δύο περίφημα δελφικά παραγγέλματα "Γνώθι σε αυτόν" (γνώρισε τον εαυτό σου) και "Μηδέν άγαν" (να μην υπερβάλλεις), εκατέρωθεν του ιερού γράμματος Ε».

Σήμερα, όλα αυτά είναι περασμένα σε ένα ντελικάτο βαζάκι που διεκδικεί το δικό του μερίδιο στα ράφια με τα premium προϊόντα στις αγορές του κόσμου.
sel-10
Στην Γκιώνα

Η περιγραφή τους μου άρεσε και την έκλεψα για τις ανάγκες του κειμένου: «Εκεί όπου το ελατοδάσος συναντά τους θυμαρότοπους στο όρος Γκιώνα του Δήμου Δελφών, εκεί βρίσκεται και το μόνιμο μελισσοκομείο μας. Αυτή η σπάνια φυσική συνύπαρξη έχει ως αποτέλεσμα το περιορισμένης παραγωγής μας μέλι "ελάτης με θυμάρι" , το οποίο αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και διατίθεται σε 1.000 πολυτελείς και αριθμημένες συσκευασίες ετησίως».

Σήμερα, τα δύο αδέλφια έχουν στα ράφια -φυσικά και ηλεκτρονικά- τρία διαφορετικά προϊόντα μελιού με το σήμα ΜΕΛΛΗΝ, όλα περιορισμένης και ελεγχόμενης ποιοτικά παραγωγής. Πρόκειται για το μέλι ελάτης με θυμάρι, το μέλι ελάτης και το μέλι θυμαρίσιο.
Του Κώστα Τσαούση

Πηγή: newmoney.gr