Γιατροσόφια με μέλι

Στην παράδοσή μας έχουν παραμείνει πολλά παρασκευάσματα (γιατροσόφια – ματζούνια) με συστατικό το μέλι. Κανένα από αυτά δεν είναι επικίνδυνο, με εξαίρεση τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσουν άτομα με αλλεργικά προβλήματα σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Κάποια από τα γιατροσόφια που περιέχουν μέλι είναι τα παρακάτω :Αλλεργική ρινίτιδα (εποχιακή). Δυο μήνες πριν την "επίμαχη" περίοδο συνιστάται η κατανάλωση δυο κουταλιών του γλυκού μέλι καθημερινά. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε μέλι της περιοχής που ζείτε. Μπορείτε να μασάτε μια μπουκιά κηρήθρα 5 με 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα (χωρίς να την καταπίνετε).

Αποσυμφορητικό. Βράζουμε φλούδες γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιού ή λεμονιού, μαζί με την άσπρη ψίχα τους, σε νερό ανακατεμένο με μέλι. Ανακατεύετε ώσπου οι φλούδες να γίνουν σαν σφουγγάρι. Προσέξτε να μην τις παραβράσετε – δεν φτιάχνουμε γλυκό. Τρώτε ένα κομμάτι, όποτε αρχίζουν τα συμπτώματα, κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για όλη την επικίνδυνη περίοδο.

Αϋπνία – Aγχος. Ζεστό γάλα με μέλι. Ζεστά ροφήματα χαμομηλιού ή τίλιου με μια κουταλιά του γλυκού μέλι.

'Αφθες. Μια κουταλιά μέλι που παραμένει για όσο μπορούμε στα σημεία με τις άφθες. Δυο με τρεις φορές την ημέρα.

Ευσταχιανές σάλπιγγες. Οι θεραπευτές της αγιουρβέδα κάνουν μαλάξεις στους λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στα αυτιά. Το μασάζ συμπληρώνεται με ένα ρόφημα από το φυτό Amala μαζί με ακατέργαστο μέλι.

Βήχας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό αποχρεμπτικό με ένα μεγάλο κρεμμύδι και ανεπεξέργαστο μέλι. Κόψτε το κρεμμύδι σε ροδέλες, βάλτε το σε ένα μπολ, σκεπάστε το με μέλι και αφήστε το για 10 – 12 ώρες. Στραγγίστε το και πάρτε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα, κάθε 5 ή 6 ώρες. Μια άλλη συνταγή είναι η δημιουργία ενός μίγματος από ίσα μέρη μελιού, λαδιού και τσίπουρου.

Δυσκοιλιότητα. Μία κουταλιά της σούπας μέλι, πρωί – βράδυ.

Ελαφρά εγκαύματα. Ένα λεπτό στρώμα μελιού στην περιοχή του εγκαύματος και χαλαρή επίδεση με γάζα. Ανανεώνεται καθημερινά.

Πληγές. Επάλειψη των επιφανειακών πληγών με μέλι. Στην αγορά κυκλοφορούν επιθέματα μελιού για ήπιους τραυματισμούς.

Πηγή: [ cosmopoliti.com