Aντιμετωπίστε τα καλοκαιρινά τσιμπήματα

Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορούν να χαλάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μας από απρόσμενους και απρόσκλητους επισκέπτες οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να αφήνουν τα σημάδια τους και να φεύγουν.
Τα τσιμπήματα από έντομα μέλισσας ή σφήκας προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι, αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου.

Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος που μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες. Ευτυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τσιμπήματα αυτού του είδους δεν είναι επικίνδυνα και οι περισσότεροι από τους ενήλικες χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες τσιμπημάτων τον ίδιο χρόνο για να κινδυνεύσουν.
Τσιμπήματα όμως στο στόμα ή στο λαιμό προκαλούν πρήξιμο που δυσκολεύει την αναπνοή και γι΄αυτό θεωρούνται πιο επικίνδυνα.
- Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή χρειάζεται να μην γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής που είναι καρφωμένο με τα δάκτυλα ή με τα νύχια μας διότι μπορεί αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω να σπρωχθεί ακόμα πιο βαθιά.
- Τοπική εναπόθεση πάγου ψυχρών επιθεμάτων, κορτιζονούχου αλοιφής ή και η λήψη κάποιου αντισταμινικού χαπιού σίγουρα θα απαιτηθούν για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Σπάνια, υπερευαίσθητα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν αναφυλακτική αντίδραση στο τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας που εκδηλώνεται με σοβαρή υπόταση, έντονο ιδρώτα, δύσπνοια και μελάνιασμα.
Τα άτομα αυτά απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια και αν γνωρίζουν την υπερευαισθησία τους θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένα να κάνουν μόνα τους μία ένεση αδρεναλίνης την οποία θα πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους.
Επίσης τα άτομα με γνωστή υπερευαισθησία θα πρέπει να φέρουν κάποια σήμανση (ταυτότητα στο χέρι ή στο λαιμό) που να αποκαλύπτει την ευαισθησία τους για την περίπτωση που χάσουν τις αισθήσεις τους και δεν μπορούν να πληροφορήσουν το περιβάλλον τους.

Όσον αφορά τους μελισσοκόμους ..
Προλάβετε τα ατυχήματα:
Ανεξάρτητα εαν ο μελισσοκόμος έχει συνηθίσει τα τσιμπήματα των μελισσών και απέκτησε ανοσία, θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένα μικρό φαρμακείο που να περιέχει: Αμμωνία, Αμπούλες αδρεναλίνης, Αντιισταμινικά φάρμακα, Αλοιφή Φενερκάν, Φλακόν κορτιζόνης
Τα φάρμακα αυτά είναι χρήσιμα σε περίπτωση ατυχημάτων σε περαστικούς ή γνωστούς που επισκέπτονται το μελισσοκομείο.


•Kαλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
•Bάλτε τον άρρωστο να ξαπλώσει, έχοντας το σημείο που έχει υποστεί το τσίμπημα πιο χαμηλά από την καρδιά και κατά το δυνατόν ακίνητο.
•Ψάξτε το άτομο αν έχει μαζί του ένεση αδρεναλίνης και κάντε την, αν χρειαστεί.
•Aν δεν υπάρχει ένεση αδρεναλίνης, δέστε ένα κομμάτι ύφασμα ή ένα λάστιχο πάνω από το τσίμπημα, ώστε να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν την απορρόφηση του δηλητηρίου του εντόμου. Θα πρέπει να χαλαρώνετε το λάστιχο για λίγο -περίπου κάθε 5 λεπτά- και να το ξαναδένετε, ώστε να μην εμποδίζεται τελείως η κυκλοφορία.
•Aν το άτομο αρχίσει να βήχει, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει εμετό. Στην περίπτωση αυτή, γυρίστε το κεφάλι του στο πλάι, για να μην πνιγεί.
•Σε περίπτωση που ο άρρωστος λιποθυμήσει, πρέπει να ελέγξετε αν έχει σφυγμό, καθώς και την αναπνοή του. Η επόμενη κίνηση είναι, αν χρειαστεί, να προχωρήσετε σε τεχνητή αναπνοή.

•H ένεση γίνεται συνήθως πάνω σε γυμνό μηρό ή στο χέρι, ανάλογα με τις οδηγίες.
•Oι καρδιοπαθείς, ανάλογα με την κρίση του αλλεργιολόγου ή και του καρδιολόγου, πρέπει να λαμβάνουν παιδική δοσολογία αδρεναλίνης.
•Aν έχετε υπόταση και ανήκετε στα άτομα που κινδυνεύουν από αλλεργικό σοκ, δεν θα πρέπει να λαμβάνετε αντιυπερτασική αγωγή με ορισμένα φάρμακα για την καρδιά (β-αναστολείς), καθώς αναχαιτίζουν τη δράση της αδρεναλίνης. Θα πρέπει ο γιατρός σας να σας χορηγήσει εναλλακτική αγωγή.
•Aν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα των εντόμων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικές λοσιόν ή σπρέι, με τα οποία κάνετε επάλειψη στα ακάλυπτα σημεία του σώματός σας. Aποφεύγετε τα έντονα αρώματα και τις λακ, γιατί προσελκύουν τα έντομα. Aν έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο έντομο, αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις.

Πηγές:[ www.iatronet.gr, www.vita.gr, www.melissokomianet.gr ]