Η ΕΕ απαγορεύει τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων που βλάπτουν τις μέλισσες


Ολοκληρωτικά θα απαγορευτούν μετά την σημερινή ψηφοφορία της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που θεωρούνται επικίνδυνα για τις μέλισσες, η χρήση των οποίων τελεί ήδη υπό περιορισμούς, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2013 ήταν σε εκκρεμότητα η υπόθεση που αφορούσε την ιµιδακλοπρίδη της Bayer CropScience, την κλοθειανιδίνη των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και την θειαμεθοξάμη της Syngenta. Πρόκειται για νευροτοξικές ουσίες που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης, οι οποίες στο παρελθόν είχαν λάβει μία πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).
Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε την αρχική της αξιολόγηση, στηρίζοντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.
Πως ψήφισαν τα κράτη μέλη:



Με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια -υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου- η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες.
Στην ανακοίνωση της Κομισόν αναφέρεται ότι, ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα (Παρασκευή 27/4).
Ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, ανέφερε: «Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa. Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον».
Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει περιορισμούς στα τρία νεονικοτινοειδή. Η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta είχαν προσφύγει κατά αυτών των περιορισμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νικόλαος Περδικάρης, ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου