Δεύτερο μελισσοκομικό πάρκο στην Κύπρο


Τo δεύτερο μελισσοκομικό πάρκο, αυτή τη φορά στο καμένο δάσος της Σολέας, δημιουργείται αυτή την περίοδο από το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων,
τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους. Το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ήδη αποδίδει καρπούς στους μελισσοκόμους.
Βρίσκεται στη δασική τοποθεσία Μεγάλη Μούττη, παρά τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας προς την Αθηένου, και έχει έκταση 35 δεκάρια και 2.000 μελισσοκομικά φυτά.

 

  Η πρώτη ύλη

Όπως δήλωσε στον «Π» ο ανώτερος δασικός λειτουργός, δασολόγος Τάκης Παπαχριστοφόρου, στην περιοχή που έχει επιλεγεί στο καμένο δάσος της Σολέας, μεταξύ Αγίου Θεοδώρου και Κούρδαλι, δίπλα από τον ποταμό, θα φυτευτούν πάνω από 2.000 μελισσοκομικά φυτά. Πρόκειται για δενδρώδη και θαμνώδη είδη, παρμένα από την κυπριακή χλωρίδα, τα οποία «αγαπούν» οι μέλισσες και παίρνουν απ’ αυτά το νέκταρ και τη γύρη τους, την πρώτη ύλη δηλαδή για την παραγωγή μελιού, εμπορεύσιμης γύρης, βασιλικού πολτού και κεριού.

 

  Θυμάρι και άλλα
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο δασολόγος, θα φυτευτούν χαρουπιές, θυμάρι, φασσόχορτο, δεντρολίβανο, δάφνες, τριανταφυλλιές, μερσινιές, λεβάντες, ρούδι, μοσφιλιές, λυγαριές και άλλα φυτά που ευδοκιμούν στην Κύπρο. Όπως σημείωσε, το μελισσοκομικό πάρκο θα προσφέρει πολλά, όχι μόνο στους μελισσοκόμους, αλλά και στους γεωργούς της γύρω περιοχής καθώς οι μέλισσες συμβάλουν στη βιοποικιλότητα. Έρευνες αναφέρουν, σύμφωνα με τον κ. Παπαχριστοφόρου, πως το 35% της παγκόσμιας γεωργίας εξαρτάται από τη μεταφορά γύρης από τους φυσικούς επικονιαστές, με τις μέλισσες να αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες.

 

 Το μελισσοκομικό πάρκο, πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστοφόρου, το οποίο θα έχει έκταση 10-15 δεκάρια, θα υποβοηθήσει και στην ανάπτυξη του ίδιου του καμένου δάσους, του οποίου η αναδάσωση προχωρεί κανονικά.

 

Στο μελισσοκομικό πάρκο μπορούν οι μελισσοκόμοι να παίρνουν τα μελίσσια τους για να τραφούν. Σύμφωνα με τον Τάκη Παπαχριστοφόρου, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ξηροθερμική περιοχή δεν βοηθά στην ανάπτυξη των μελισσιών, οπόταν τέτοιου είδους πάρκα είναι πολύ βοηθητικά για την επιβίωση των μελισσών και την ανάπτυξή τους.  «Ο εμπλουτισμός της κυπριακής φύσης με μελισσοκομικά φυτά είναι το κλειδί για να μπορέσει κανείς στην Κύπρο να έχει περισσότερους τρύγους στα μελίσσια του και από την άλλη να μην μπαίνει στη διαδικασία να τροφοδοτεί τις μέλισσες με σιρόπι. Το μήνυμα είναι να διασώσουμε τη φύση, να την εμπλουτίσουμε και να μην την εκμεταλλευόμαστε», κατέληξε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

 Πηγή: politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου