Καλοκαιρινή θεραπεία για Βαρρόα με Οξαλικό Οξύ: Μέθοδος Εγκλωβισμού της Βασίλισσας


Οι μελισσοκόμοι στην Ιταλία δημιουργούν ένα χρονικό κενό στον γόνο προς το τέλος του καλοκαιριού, εγκλωβίζοντας προσωρινά την βασίλισσα όπως διαβάζουμε στο ιστολόγιο του Randy Oliver.

Χρησιμοποιώντας ενα κλουβί, εγκλωβίζουν την βασίλισσα σε ένα σημείο του πλαισίου όπως φαίνεται στην φώτο 1. Ο εγκλωβισμός μπορεί να γίνει σε κλουβί με ανοίγματα ίδια με του βασιλικού διαφράγματος.
egklovismos-vasilissas-oxaliko-oxy
φώτο 1
Δημιουργούν ένα κενό στον γόνο ωστε να γίνει θεραπεία με οξαλικό οξύ, εγκλωβίζοντας για 2 εβδομάδες την βασίλισσα. (Πίνακας 1)
pinakas-1-egklovismos-vasilissas
Πίνακας 1
Ημέρα 0: Η βασίλισσα εγκλωβίζεται στο κλουβί.
Ημέρα 0-3: Tα αυγά πρώτης ημέρας είναι όρθια στο κελί, ενώ τα αυγά τρίτης ημέρας είναι πλαγιαστά και έτοιμα για την εκκόλαψη της προνύμφης.
Ημέρα 3-8: Ο γόνος είναι ανοιχτός με αναπτυσσόμενες προνύμφες
Ημέρα 8-9: Είναι η χρονική στιγμή που το βαρρόα θα μπεί στο εργατικό κελί λίγο πρίν σφραγιστεί.
Ημέρα 14: Η βασίλισσα απελευθερώνεται απο το κλουβί και αρχίζει να γεννάει
Ημέρα 9-20: Ο γόνος είναι σφραγισμένος και μέσα του και τα βαρρόα
Ημέρα 21: Θα έχει αρχίσει να ανοίγει ο σφραγισμένος εργατικός γόνος και μαζί του θα εξέλθουν και τα βαρρόα.
Δηλαδή η καλύτερη στιγμή για χρήση οξαλικού οξέος (21η & 22η ημέρα) μιας και δεν θα έχουμε καθόλου κλειστό γόνο στην κυψέλη για να κρυφτεί το βαρρόα.
Ημέρα 23: Προσοχή θα αρχίζει να σφραγίζετε ο πρώτος εργατικός γόνος.
Βέβαια σε αυτό το παράδειγμα υπολογίζεται ο βιολογικό κύκλός του εργατικού γόνου, που απο το αυγό μεχρι να βγεί το ενήλικο άτομο χρειάζονται 21 ημέρες.
Τί γίνεται όμως με τα κηφηνοκέλια; Τα βαρρόα δείχνουν µεγαλύτερη προτίµηση στον κηφηνογόνο, παρά στον εργατικό γόνο. Γνωρίζουμε οτι ο κηφήνας θα βγεί απο το κελί του την 24η ημέρα. Επίσης ξέρουμε οτι προς τα τέλη του καλοκαιριού που θα εφαρμοστεί και η μέθοδος,  οι εργάτριες σταματούν να τους ταϊζουν και όταν αρχίζουν να μειώνονται τα αποθέματα της τροφής, τους διώχνουν ή τους σκοτώνουν. Άν όμως βρούμε κηφηνοκέλια και είναι λίγα μπορούμε να τα χαλάσουμε πρίν εφαρμόσουμε την θεραπεία ωστε ότι βαρρόα κρύβεται κι εκεί να βγεί και να μείνει εκτεθημένη. Ο στόχος είναι το μελίσσι να μείνει χωρίς γόνο.
Απο την παρουσίαση του Randy Oliver για το Οξαλικό Οξύ - scientificbeekeeping.com
Επιμέλεια: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου