Η ΙΝΔΙΚH ΜEΛΙΣΣΑ ΘΕA Bhramari Devi



Πολύ βαθιά η σχέση της θρησκείας με τη μέλισσα στην Ινδία.
Ο θεός Indra ήταν συνονόματος της αρχαίας Ινδίας και της θεότητας που χώριζε τον ουρανό και τη γη και λέγεται ότι έλαβε το μέλι ως το πρώτο του φαγητό. Ομοίως, η ινδική θεότητα μέλισσα Bhramari Devi αντλεί το όνομά της από τη λέξη Bramari, που σημαίνει «Μέλισσες» στα Χίντι. Λέγεται ότι ο Bhramari Devi βρίσκεται στο εσωτερικό του τσάκρα της καρδιάς και εκπέμπει τον ήχο των μελισσών, που ονομάζεται «Bhramaran». Ομοίως, ο ήχος ενός βουητού μελισσών ήταν εξομοιωμένος σε Vedic ψαλμωδίες και το βουητό των μελισσών αντιπροσώπευε τον βασικό ήχο του σύμπαντος σε όλη την Ινδία.

The Indian Bee goddess – Bhramari Devi
Το πιο αρχαίο από τα ιερά βιβλία της Ινδίας είναι το Rig-Veda και περιέχει αμέτρητες αναφορές για τη μέλισσα και το μέλι. Το ίδιο και άλλα κείμενα, όπω το Atharva-Veda, το οποίο μιλάει εκτενώς για την Μέλισσα και τον δίδυμο ιππέα, είναι γνωστά ως Asvins. «Ο Asvins, κύριος της Φωτεινότητας, με άλειφε με μέλι, για να μπορεί ο λόγος μου να είναι πιο δυνατός μεταξύ των ανθρώπων».

Στην ινδική μυθολογία, οι θεές συχνά μετατρεπόντουσαν σε μέλισσες για να αποκρούσουν τους δαίμονες και να καθαρίσουν τη γη. Ο θεός Prana – η προσωποποίηση της παγκόσμιας δύναμης της ζωής, μερικές φορές φαίνεται ότι περιβάλλεται από έναν κύκλο μελισσών. Η θεά λέγεται ότι έχει εφαρμόσει νέκταρ – ή μέλι, στις ρίζες του δέντρου τέφρας για να το κρατήσει ζωντανό υγιές- και πράσινο.

Krishna as the Bee Goddess Madhusudana © www.sivaramaswami.com
Ακόμη και ο Κρίσνα, η ιερή ινδουιστική θεότητα, απεικονίστηκε μερικές φορές ως η Θεά Μέλισσα Madhusudana, η θεϊκή Μέλισσα των αγαπημένων σοφών.



Andrew Goughs Arcadi

πηγή: www.andrewgough.co.uk/bee2_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου