Μελισσοθεραπεία: ο ρόλος του μελιού στην διαδικασία επούλωσης χρόνιων πληγών


Με αύξηση της συχνότητας, η σύγχρονη ιατρική κατευθύνει την προσοχή σε φυσικά προϊόντα και βιολογικές μεθόδους θεραπείας και της χρήσης τους στην κλινική πράξη.

Το μέλι καθώς και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας (η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και το δηλητήριο) έχουν ήδη βρει εφαρμογή και έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική όχι μόνο ως διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και υποστηρικτικά στη χρόνια επούλωση των πληγών.

Τα κύρια επιχειρήματα για την εφαρμογή της μελισσοθεραπείας είναι το χαμηλό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες και το γεγονός ότι το μέλι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των ανθεκτικών ενδονοσοκομειακών παθογόνων οργανισμών.
Εκτός από τα αντιμικροβιακά χαρακτηριστικά του, που δεν συνδέονται με κίνδυνο μικροβιακης ανθεκτικότητας, το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό στην επούλωση χρόνιων πληγών και έδωσαν αφορμή για φαρμακευτικό μέλι.

Παρ ‘όλα αυτά, η περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του μελιού στην κλινική πράξη.


Πηγή: Περιοδικό μελίαμα, τεύχος 26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου