Μελισσοκομία προσβάσιμη για όλους!

Η μελισσοκομία είναι μια σκληρή δουλειά λόγω του οτι χρειάζεται σωματική δύναμη γιατί το βάρος των κυψελών είναι μεγάλο, πολύωρες επιθεωρήσεις, τσουξίματα από τις μέλισσες, αλλά είναι η πιο όμορφη δουλειά στον κόσμο. Δυστυχώς δεν είναι για όλους. Οι σημερινές κυψέλες δεν είναι κατάλληλες για άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι… ή μήπως όχι;
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων σε αναπηρικά καροτσάκια που εργάζονται με τις μέλισσες, αλλά συνήθως τους βοηθούν και άλλα άτομα που συνεργάζονται μαζί τους.
Η APIFORM απο την Βοσνία επινόησε μια λύση κάνοντας την μελισσοκομία προσβάσιμη για όλους δημιουργώντας την πρώτη στον κόσμο πολυ-κυψέλη για άτομα με αναπηρία! Άνθρωποι σε αναπηρικά καροτσάκια, ηλικιωμένοι, άτομα με πόνο στην πλάτη και με αρθρίτιδα μπορούν να λάβουν μέρος στην μελισσοκομία.
Για το project  (sit-in beekeeping) χρησιμοποιήθηκαν μελισσοκόμοι όπου δούλευαν καθιστοί σε καρέκλα καθ΄ όλη την διάρκεια της επιθεώρησης. Μάλιστα η εξαιρετική τους ιδέα επιβραβεύτηκε σε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό κοινωνικής καινοτομίας με έπαθλο 50.000 ευρώ.
Σχεδιάζοντας μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκμάθησης, προσφέρουν εντελώς δωρεάν (DIY) την κατασκευή όπου μπορεί να γίνει από διάφορα ξύλα ακόμη και ανακυκλωμένα υλικά. Παρέχουν επίσης βίντεο-μαθήματα με πληροφορίες για την «καθηστή μελισσοκομία».
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα μελισσοκόμων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτό-απασχόληση και την αειφορία συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση του πληθυσμού των μελισσών στην Ευρώπη. Έχουν επίσης δημιουργήσει μια αίθουσα σεμιναρίων στο μελισσοκομείο τους για θεωρητικά αλλά και πρακτικά μαθήματα στις κυψέλες.

APIFORM BEEKEEPING: twitter: apiformbee / facebook: apiformbee

ΠηγήMelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου