Σχολείο μελισσοκομίας προγραμματίζεται στην Πέλλα

Προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας γύρω από το μέλι και τα προϊόντα του έχει εντοπίσει στην περιοχή αρμοδιότητάς του ο Δήμος Αριδαίας.

Το μητρώο μελισσοκόμων της περιοχής αριθμεί πάνω από εκατό μέλη, στα οποία θα δοθεί, το επόμενο χρονικό διάστημα, η δυνατότητα περαιτέρω επιμόρφωσης στη μελισσοκομία, μέσω του σχολείου που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Εξαπλάτανο, στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των προϊόντων μέλισσας, που υλοποιείται από τους Δήμους Αλμωπίας, από την Ελλάδα και Νεγκότινο, από την ΠΓΔΜ.
"Υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με τη μέλισσα επαγγελματικά, κάποιοι που θέλουν να ασχοληθούν για λόγους βιοποριστικούς και εκείνοι που κάνουν το χόμπι τους, παράγοντας το δικό τους μέλι και χαρίζοντάς το σε συγγενείς και φίλους." Σε όλους αυτούς θα δοθούν δυνατότητες πληροφόρησης και επιμόρφωσης" εξηγεί ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος.
Επίσης, επισημαίνει ότι εκτός από το σχολείο μελισσοκομίας θα δημιουργηθούν δύο μελισσοκομικά πάρκα, που θα είναι επισκέψιμα για το κοινό.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές προοπτικές της μελισσοκομικής παραγωγής του τόπου, εκτιμά ότι λόγω της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας της χώρας μας, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών και αρωμάτων μελιού που μπορούν να προωθηθούν στο εξωτερικό εφόσον βελτιωθούν οι απαραίτητες υποδομές και συστηματοποιηθεί η παραγωγή και η τυποποίηση.
Στην παρούσα φάση, οι υπηρεσίες του Δήμου ασχολούνται με τη δημοπράτηση των τμημάτων του προγράμματος που υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιείται ημερίδα στο δημαρχείο Αλμωπίας με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από την ΠΓΔΜ.

Πηγή: [ ΠΑΣΕΓΕΣ via www.melissokomianet.gr ]