10+1 Συμβουλές για την αγορά των πρώτων μελισσιών

Από τις αρχικές κινήσεις του νέου μελισσοκόμου είναι και η αγορά των πρώτων του μελισσιών. Επειδή η ενέργεια αυτή είναι αρκετά σημαντική και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως λόγω της απειρίας, θα αναλύσουμε τις κινήσεις που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, ώστε τελικά ο αγοραστής να προμηθευτεί το όσο γίνεται καλύτερο υλικό.

1. Βεβαιωθείτε (μετά από ειδικό αλλεργιολογικό τεστ) ότι δεν είστε αλλεργικός στο τσίμπημα των μελισσών, γιατί εάν είστε, ένα και μόνο τσίμπημα ίσως είναι μοιραίο. Επίσης βρείτε χώρο για τα μελίσσια πριν τα αγοράσετε. Ο χώρος πρέπει να βρίσκεται μακριά από σπίτια και δρόμους. Συγκεκριμένα, 25 μέτρα από δρόμο και 30μ από σπίτι (Αρθρο 7, Ν.6238/1934, ΦΕΚ 265/14-8-1934), αλλά η πράξη λέει καλύτερα πάνω από 200-300μ από άλλο σπίτι. Επίσης να είναι μακριά από πισίνες, σχολεία, σταύλους, πτηνοτροφεία.
2. Προσπαθήστε να κάνετε την αγορά μαζί με κάποιον έμπειρο, γνωστό σας μελισσοκόμο. Η εμπειρία του σίγουρα θα σας είναι απαραίτητη σε κάθε φάση της αγοράς που θα αναλύσουμε παρακάτω. Τόσο εγώ, όσο και ο πρόεδρος αλλά και άλλα μέλη του συλλόγου μπορούν να σας συνοδεύσουν κατά στην αγορά, καθώς και να σας συστήσουν μελισσοκόμους της περιοχής για αγορά μελισσοσμηνών. Μην προσπαθήσετε να δείξετε έμπειροι… Καλύτερα να έχετε μαζί σας έναν που ΕΙΝΑΙ.
3. Προτιμείστε την αγορά μελισσιών από μελισσοκόμους για τους οποίους έχετε καλές συστάσεις ή γνωρίζετε μέσω τρίτων, και όχι από άγνωστους μέσα από αγγελίες.
4. Είναι προτιμότερο να είστε παρόντες στην αγορά. Στον επί τόπου έλεγχο θα πρέπει να ελέγχετε τον αριθμός πυροσφράγισης στις κυψέλες (και στα πλαίσια αν υπάρχει) να συμφωνεί με αυτόν στο μελισσοκομικό βιβλιάριο. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε εσείς τα μελίσσια που θέλετε να αγοράσετε. Ανοίξτε πολλά μελίσσια και όχι μόνο αυτά που προτείνει ο ιδιοκτήτης, έτσι θα καταλάβετε την γενική κατάσταση του μελισσοκομείου.
5. Ελέγξτε την υγιεινή των μελισσίων. Ανοίξτε τα μερικά (αν όχι όλα) τα μελίσσια και με προσοχή παρατηρήστε την κατάσταση των πλαισίων. Ανοίξτε 2-3 πλαίσια με γόνο. Ο σφραγισμένος γόνος πρέπει να είναι συμπαγής και όχι διάσπαρτος, χωρίς βαθουλώματα ή άλλες ανωμαλίες. Οι προνύμφες να έχουν το χαρακτηριστικό μαργαριταρώδες άσπρο χρώμα. Τα πλαίσια να είναι, όσο το δυνατόν, πιο καινούργια και ανοιχτόχρωμα, να μην υπάρχουν πολλές μαυρισμένες κηρήθρες. Οι κηρήθρες να είναι καλοχτισμένες σε όλη την έκτασή τους.
6. Μην βιαστείτε να αγοράσετε μελίσσια! Η καλύτερη εποχή για αγορά παραφυάδων είναι Απρίλιο-Ιούνιο, ώστε να προστεθούν άχτιστες κηρήθρες (αφού ως αρχάριοι δεν θα έχετε περσινές χτισμένες) και να μεγαλώσουν άμεσα, ενώ για αγορά ολόκληρου μελισσιού μπορεί να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο.
7. Ελέγξτε την επάρκεια τροφών. Προτιμήστε μελίσσια που έχουν αποθηκευμένο αρκετό μέλι (πχ για 3 και άνω πλαίσια μελιού για μονώροφα μελίσσια, 5-6 και άνω για δυόροφα).
8. Σε πρώτη φάση, αγοράστε τα μελίσσια με τις κυψέλες τους. Είναι ευκολότερο, δεν θα δυσκολευτείτε με κακοτεχνίες και δεν θα ξοδευτείτε αγοράζοντας νέες κυψέλες, χρώματα, κτλ, για κάτι που ακόμα δεν γνωρίζετε πώς να συντηρήσετε και να κατασκευάσετε (συνδετήρες, είσοδοι, κτλ).
9. Η προσπάθειά σας την πρώτη χρονιά της εγκατάστασης των μελισσιών θα πρέπει να είναι η ανάπτυξή τους και η συντήρησή τους το χειμώνα, και όχι οι υψηλές παραγωγές. Πολύ συχνά, ο ενθουσιασμός και η απληστία κατά τον πρώτο τρύγο, έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Αφήστε πολύ μέλι για ξεχειμώνιασμα ως επένδυση για την επόμενη χρονιά. Αποφύγετε τις πολλές επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που αναστατώνουν και αποδιοργανώνουν το μελίσσι.
10. Στο αυτοκίνητο που θα μεταφέρετε τα μελίσσια να υπάρχουν μελισσοκομική φόρμα, γάντια, καπνιστήρι με καύσιμη ύλη (συνήθως πευκοβελόνες), αναπτήρας, φακός, 1-2 λίτρα νερό, φαρδιά χαρτοταινία, ιμάντες μεταφοράς. Καλό θα ήταν, ειδικά για τις πρώτες μεταφορές, να μην είστε μόνος αλλά να συνοδεύεστε από κάποιον φίλο, κατά προτίμηση εμπειρότερο στη μελισσοκομία.
11. Ελέγξτε καλά τους συνδετήρες των κυψελών να είναι καλά σφιγμένοι. Σε περίπτωση που στην είσοδο ή στο καπάκι της κυψέλης δείτε χαραμάδες, χρησιμοποιείστε χαρτοταινία για να τις κλείσετε. Προσπαθήστε να στερεώσετε καλά τα μελίσσια στο αυτοκίνητο, ώστε να αποφεύγονται τα πολλά τραντάγματα που αναστατώνουν τα μελισσομήνη. Αποφύγετε να μεταφέρετε τα μελίσσια μέσα σε επιβατικά αυτοκίνητα γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Προτιμήστε μικρά φορτηγά με εξωτερική καρότσα, μπαγκαζιέρες-τρέιλερ ή τουλάχιστον μινι βαν με ξεχωριστή καμπίνα οδηγού-συνοδηγού από το χώρο φόρτωσης.

Πηγή: www.kifinas.gr via www.melissokomianet.gr