Λαδανιά (Cistus creticus)

Δημιουργεί πολύ όμορφα ροζ λουλούδια. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Φέρει ερμαφρόδιτα άνθη που μπορούν να αυτογονιμοποιηθούν, ή γίνεται επικονίαση κυρίως από τις μέλισσες.
Η λαδανιά αποτελεί το σπουδαιότερο γυρεοδοτικό μελισσοκομικό φυτό της Μεσογείου.
Είναι γνωστό και με άλλα ονόματα όπως κουνούκλα, αγριοτριανταφυλλιά ( το λουλούδι της με τα μεγάλα ρόδινα πέταλα μοιάζει με το λουλούδι της άγριας τριανταφυλλιάς).
 Απαντάται σ’όλη την Ελλάδα. Την εποχή άνθισης της λαδανιάς, τα πλαίσια στην κυψέλη γεμίζουν με γύρη, γεγονός που μπλοκάρει την επέκταση του γόνου, όμως οι ανάγκες του μελισσιού σε γύρη το καλοκαίρι για την εκτροφή γόνου είναι τόσο μεγάλες, που καταναλίσκεται γρήγορα από τις παραμάνες μέλισσες, δίνοντας τη θέση τους σε γόνο και εν συνεχεία σε μέλι το φθινόπωρο.
 Τα φύλλα της λαδανιάς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη, με εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελευθέρων ριζών, καθώς και υψηλή αντιοξειδωτική δράση.
Το 1999 κηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό.
Η λαδανιά κυριαρχεί σε όλη την Μεσόγειο αλλά μόνο στην βόρεια Κρήτη περιέχει την ικανή ποσότητα λαδανο για να γίνει η συλλογή της.

Πηγές:[ Η μελισσοκομική χλωρίδα (Δ.Τσέλλιος), melinet.gr, vysinimelissa.gr, melissokomianet.gr ]