9 Απίστευτα οφέλη της πρόπολης για την υγεία μας!

Η πρόπολη για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί απο πολλούς πολιτισμούς για τις αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αποτοξινωτικές της ιδιότητες. Η πρόπολη, γνωστή και ως “Ρωσική πενικιλίνη” ή “κόλλα μελισσών”, είναι μια κολλώδης ουσία που οι μέλισσες μαζεύουν απο διάφορα δέντρα και άλλες φυτικές ρητίνες.

Οι μέλισσες καλύπτουν εσωτερικά τα τοιχώματα της κυψέλης με αυτήν, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση των βακτηρίων και μυκήτων που θα ήταν επιζήμια για την υγεία και ευημερία της αποικίας.
Η πρόπολη που συλλέγεται απο διάφορες περιοχές του κόσμου παρουσιάζει ελαφρώς και διαφορετικές ιδιότητες, ανάλογα με τα είδη των δέντρων και φυτών που είναι διαθέσιμα στην περιοχή.

1. Η πρόπολη περιέχει φλαβονοειδή ενώσεις που είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράσης τους, καθώς και την ενίσχυση των ιστών και την αναγεννητική δράση.

2. Μια Πολωνική μελέτη το 1994 διαπίστωσε οτι στα ποντίκια που δίνονταν πρόπολη έζησαν περισσότερο απο τα υπόλοιπα που βρίσκονταν στο εργαστήριο. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, θεωρείται οτι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες στον άνθρωπο.


3. Σε πολλές χώρες, όπου τα αντιβιοτικά δεν είναι ευρέως διαθέσιμα, είναι συνήθης η χρήση της πρόπολης για να θεραπεύσει διάφορες πληγές.


4. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό μιας και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων σε κοψίματα και εγκαύματα και μπορεί επίσης να προωθήσει την διαδικασία επούλωσης σε βλάβες του δέρματος που δεν έχουν επουλωθεί.


5. Χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα, η πρόπολη είναι σε θέση να αποτρέψει την κακή αναπνοή, ουλίτιδα και τερηδόνα.


6. Συνήθως λαμβάνεται ως θεραπεία για τον πονόλαιμο


7. Μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες ασθένειες όπως: αρθρίτιδα, ακμή, άσθμα, δερματίδιδα και έλκη


8. Η πρόπολη επίσης περιέχει ουσίες με αξιόλογες αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές δράσεις.


9. Μπορεί να βελτιώσει τις παρενέργειες απο τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες.


Από υλικό που παρέχεται από τον Andrew Kochan, MD, 6-08
ΠηγήMelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου