Μεσσηνία: Κάθειρξη 8 χρόνων για κλοπή μελισσών


Σε κάθειρξη 8 χρόνων και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατηγορούμενος από τη Μεσσήνη για ζωοκλοπή κατά συναυτουργία μελισσοσμηνών μαζί με τις κυψέλες τους.

Ο κατηγορούμενος ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος αφού το δικαστήριο δέχτηκε να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του, με τον όρο της καταβολής εγγύησης 1.000 ευρώ. Επίσης, διέταξε ο κατηγορούμενος να αποζημιώσει τους 11 μελισσοκόμους, τους οποίους καταδικάστηκε πως έκλεψε τα μελίσσια τους από το 2005 ως το 2011 -οπότε και συνελήφθη, με το συνολικό ποσό των 29.700 ευρώ. Ο πολιτικώς ενάγων, μετά από την καταγγελία του οποίου στην Αστυνομία συνελήφθη ο κατηγορούμενος, το δικαστήριο αποφάσισε να αποζημιωθεί επιπλέον για ηθική βλάβη με το ποσό των 13.600 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, μελισσοκόμος και ο ίδιος, καταδικάστηκε ότι έκλεβε μελίσσια άλλων μελισσοκόμων, μαζί με άγνωστους συνεργούς του - καθώς όλοι οι μάρτυρες κατέθεσαν στη δίκη πως είναι αδύνατον ένας άνθρωπος να μεταφέρει μόνος του τις κυψέλες, ακόμα και αν διαθέτει αυτοκίνητο με ανυψωτικό ή γερανό. Ο καταδικασθείς πάντως επικαλέστηκε με έγγραφα ότι αγόρασε τις φερόμενες ως κλεμμένες κυψέλες από άλλους μελισσοκόμους, που όμως ο ένας από αυτούς τον διέψευσε καταθέτοντας κατ' αντιπαράσταση χθες στο δικαστήριο.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΕΝΑΓΟΝΤΑ
Οπως κατέθεσε χθες ο μελισσοκόμος και πολιτικώς ενάγων -καθώς και πολλοί από τους υπόλοιπους μάρτυρες και παθόντες-, ο ίδιος δεν πούλησε ποτέ μελίσσια, ενώ από τις 68 κυψέλες που του έκλεψαν το Μάιο του 2011 στην Πολιανή, βρήκε τις 51 από αυτές στο μελισσοκομείο του κατηγορουμένου στο Αχλαδοχώρι. Είπε επίσης ότι πέρα από την οικονομική ζημιά που έχει να κάνει με την υποδομή και τα σμήνη των μελισσών (οι κυψέλες ήταν δίπατες βάρους περίπου 60 κιλών εκείνη την περίοδο γιατί δεν είχε τρυγήσει), έχασε και από το μέλι που θα πωλούσε. Πρόσθεσε δε πως στην αποθήκη του κατηγορουμένου στην Ανάληψη οι αστυνομικοί βρήκαν κυψέλες με παραποιημένο τον κωδικό (σ.σ. τους έξυνε με τροχό), ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε ιδιοκτήτη και υπάρχει σε κάθε κυψέλη. Οι παθόντες στη δικογραφία είναι συνολικά 11 και από τις κυψέλες που τους είχαν κλέψει, στην αποθήκη στην Ανάληψη βρέθηκαν 175 κυψέλες τις οποίες ο καθένας τους αναγνώρισε όταν κλήθηκε από την Αστυνομία. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, την περίοδο ειδικά από το 2009 έως το 2011, γίνονταν πάρα πολλές κλοπές μελισσιών. Ο μελισσοκόμοι οι οποίοι κατέθεσαν χθες είπαν μάλιστα πως όταν συνελήφθη ο κατηγορούμενος και ένας ακόμα μελισσοκόμος, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος σε άλλο δικαστήριο, σταμάτησαν να γίνονται κλοπές σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Ο συνήγορος του κατηγορουμένου έδωσε πάντως στην έδρα μια υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία ο πελάτης του είχε αγοράσει το Σεπτέμβριο του 2007 από έναν Βορειοηπειρώτη (σ.σ. το μάρτυρα με τον οποίο ο κατηγορούμενος εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση). Ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του αρνήθηκε ότι έκλεψε τα μελίσσια. Επίσης ο κατηγορούμενος επικαλείται ότι και για άλλες κυψέλες με μελίσσια τα οποία φέρεται πως έκλεψε, αυτός τα αγόρασε από δύο μελισσοκόμους τον Αύγουστο του 2003 και το Φεβρουάριο του 2008. Επίσης χθες στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες η γεωπόνος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Π.Ε. Μεσσηνίας και ο αρμόδιος υπάλληλος που φτιάχνει στα μελισσοκομικά βιβλιάρια τις μεταβολές του αριθμού των μελισσοσμηνών και παραλαμβάνει τις υπεύθυνες δηλώσεις για τις αγοραπωλησίες. Οι μάρτυρες εξήγησαν ότι κάθε μελισσοκόμος έχει το δικό του μοναδικό κωδικό ο οποίος αναγράφεται στις κυψέλες και μελισσοκομικό βιβλιάριο όπου καταγράφεται κάθε μεταβολή στα μελισσοσμήνη. Καθώς και ότι είναι υποχρεωτικό να κατατίθεται η υπεύθυνη δήλωση πώλησης στο Τμήμα Μελισσοκομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για να καταγράφεται στο μελισσοκομικό βιβλιάριο.

 
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου