Μέλισσες: Εφευρετικές, Σοφές, Καθαρές με Υψηλό Επίπεδο Νοημοσύνης!

Η μέλισσα είναι το σοφότερο και το εφευρετικότερο απ’ όλα τα άλλα ζώα και πλησιάζει τον άνθρωπο στη νοημοσύνη. Και αυτό είναι όντως θείο πράγμα και πάρα πολύ χρήσιμο στους ανθρώπους.

Το πολίτευμα δε που έχει το ζωύφιο αυτό μοιάζει με το πολίτευμα που έχουν τα ποιό ευνομούμενα κράτη. Οι μέλισσες βγαίνουν μαζί με τη βασίλισσα και με το πρόσταγμα της. Απ’ τα άνθη και τα δέντρα παίρνουν τα ποιό κολλητικά δάκρυα κι’ αλείφουν μ’ αυτά το πάτωμα της κυψέλης και τις εισόδους της (για να προφυλάσσονται απ’ τα άλλα ζωύφια). Και άλλες μεν ετοιμάζουν το μέλι, άλλες δε βοηθούν σε άλλη δουλειά.
Η μέλισσα είναι υπερβολικά καθαρή και δεν κάθεται ποτέ σε πράγμα που βρωμάει και είναι ακάθαρτο. Ούτε είναι λιχούδα, ούτε πηγαίνει ποτέ σε κρέατα και σε αίματα και σε ξύγκια, άλλα μόνον στα πράγματα πού έχουν γλυκό χυμό. Ούτε πειράζει τις δουλειές των άλλων, υπερασπίζεται δε με πάρα πολλή δύναμη τα δικά της έργα όταν θελήσουν να της τα πειράξουν. Επειδή ξέρει πώς είναι αδύνατη κάνει τις εισόδους της κυψέλης της στενές και όχι ίσα βαλμένες. Και όταν μπει μέσα κανένα έντομο ή ζωύφιο για να βλάψει τις μέλισσες, μαζεύονται πολλές μαζί γύρω του και εύκολα το σκοτώνουν.
Τις μέλισσες τις ευχαριστεί η μουσική. Και για τούτο οι μελισσουργοί, όταν σκορπίσουν, τις μαζεύουν παίζοντας τα κύμβαλα (ζίλια) ή χτυπώντας τα χέρια ρυθμικά. Μόνον η μέλισσα απ’ όλα τα ζώα ζητεί, αρχηγό που θα φροντίζει για όλους. Και γι’ αυτό σέβεται τη βασίλισσα και την ακολουθεί πρόθυμα όπου κι’ αν την διατάξει. Όταν αρρωστήσει η βασίλισσα τη σηκώνει κι’ αν δεν μπορεί να πετάξει την παίρνει επάνω της και τη σώζει. Αποστρέφεται δε πολύ τους κηφήνες (ακαμάτης ή μπούμπουρας). Και γι’ αυτό όσες μέλισσες δεν θέλουν να εργασθούν και τρώνε απ’ τα έτοιμα, τις σκοτώνουν όλες οι άλλες μαζί.
Ότι είναι η μέλισσα φιλότεχνη και ότι η νοημοσύνη της φθάνει σχεδόν τη λογική του άνθρωπου φαίνεται ιδίως απ’ τις εξάγωνες θήκες πού φτιάνει για το μέλι.
Βιβλιογραφία:
Συγγραφέας: Κασσιανός Βάσσος
Εκδότης: Henricus Beckh
Τόπος έκδοσης: Lipsiae, in aedibus B. G. Teubneri
Χρόνος έκδοσης: 1895
Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική
Απόσπασμα (Οι μέλισσες-Του Διδύμου) απο το άρθρο: Οι μέλισσες, τα μελίσσια και το μέλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου