Τροφοδότηση με υποκατάστατο γύρης

Όταν οι μέλισσες δε μπορούν να βρουν γύρη αλλά πρέπει να εκτρέψουν το γόνο, αναλαμβάνουμε εμείς.

Για να ετοιμάσουμε εμείς υποκατάστατο γύρης θα χρειαστούμε γύρη, σογιάλευρο, ζάχαρη και νερό. Τα συστατικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως υποβοηθητικά είναι : μέλι, κυτταρίνη, αποβουτυρωμένο γάλα, ξηρή μαγιά μπύρας κ.α.

Τα λιπαρά του σογιάλευρου να είναι λιγότερο από 7% και της γύρης από 8-15% [Herbert & Shimanuki, 1979].  H ξηρή μαγιά μπύρας δίνει τις βιταμίνες που χρειάζονται οι μέλισσες και το αποβουτυρωμένο γάλα βοηθάει στη διέγερση της ωοτοκίας της βασίλισσας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης συμβάλλουν στη γρηγορότερη κατανάλωση του υποκατάστατου από τις μέλισσες. Θα πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα πρωτεΐνης να είναι στο 23% γιατί αν είναι μεγαλύτερη δημιουργεί δυσεντερία στις μέλισσες, ενώ αν είναι μικρότερη η βασίλισσα ωοτοκεί
λιγότερο αλλά και η εκτροφή του γόνου είναι λιγότερη [Herbert & Shimanuki, 1979].
Την ποσότητα πρωτεΐνης από το σογιάλευρο εμπορίου θα την υπολογίσουμε με τον τύπο:
         X=23*B/T
Όπου Χ= το βάρος σε κιλά του σογιάλευρου που απαιτείται για να δώσει την επιθυμητή ποσότητα [%] πρωτεΐνης, 23= η άριστη ποσότητα πρωτεΐνης [%] που πρέπει να έχει το υποκατάστατο γύρης, Β= βάρος του υποκατάστατου σε κιλά και Τ= % ποσότητα πρωτεΐνης που έχει το σογιάλευρο που χρησιμοποιείται.
Τα θετικά του υποκατάστατου, είναι ότι στοιχίζει λιγότερο από άλλες τροφές που είναι φτιαγμένες μόνο από γύρη, βοηθάει στη διέγερση εκτροφής γόνου και δίνει τις πρωτεΐνες που χρειάζονται.
Το αρνητικά είναι:
-Α. Οι μέλισσες βγαίνουν από την κυψέλη με άσχημες συνθήκες καιρού, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γυρίσουν πίσω.
-Β. Εμφανίζεται νοσεμίαση και ασκοσφαίρωση όταν χρησιμοποιούμε το υποκατάστατο την άνοιξη αρκετά συχνά.
-Γ. Είναι προσωρινή λύση, δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς την απουσία γύρης.
-Δ. Όταν έχουμε φυσιολογική παύση της ωοτοκίας της βασίλισσας, οι μέλισσες διεγείρονται από το υποκατάστατο και θέλουν να  συλλέξουν τροφές, αλλά και να εκτρέφουν γόνο. Όταν δε βρίσκουν τροφή γίνονται λεηλάτριες και ύστερα σταματάει η αντίδρασή τους στα ερεθίσματα του μελισσιού.

ΠηγήMelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου