Ερευνητές αναλύουν την ζωή των μελισσών μέσα απο τις πτήσεις τους!

Χρησιμοποιοώντας ραντάρ εντοπισμού, επιστημονες από το Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν το σύνολο της διάρκειας ζωής τεσσάρων μελισσών αναλύοντας τις πτήσεις τους. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PloS One, αναλύει τις πτύσεις των μελισσών λαμβάνοντας υπόψιν: την εξερεύνηση (όταν η μέλισσα βγαίνει για πρώτη φορά και ξεκινάει να ψάχνει να βρεί τροφή) και την εκμετάλλευση (αξιοποιόντας τις προηγούμενες γνώσεις επιλέγει μονοπάτια σε ευθείες γραμμές)
Οι μέλισσες είχαν την τάση να συνεχίζουν να ψάχνουν καλύτερες τοποθεσίες ακόμη και αν είχαν βρεί την καλύτερη διαδρομή. Οι τέσσερις συλλέκτριες μέλισσες αναλύθηκαν δείχνοντας μια διακύμανση στην συμπεριφορά τους. Η προηγούμενη έρευνα είχε εξετάσει το DNA των μελισσών σε σχέση με την κοινωνική τους συμπεριφορά(διαβάστε περισσότερα εδώ). Επίσης και αυτή η νέα μελέτη ήρθε για να ενισχύσει την ιδέα ότι οι μέλισσες είναι πολύ πιο έξυπνες από τι μπορούμε να σκεφτούμε.

Οι ερευνητές γράφουν:
Μια μέλισσα αναπτύσσει μια ευθεία διαδρομή μέσα σε τέσσερις πτήσεις και ακολουθεί αυτό το μονοπάτι για έξι ημέρες πριν το εγκαταλείψει για μια πιο κοντινή θέση. Αυτή η δεύτερη πιο κοντινή θέση δεν είχε εξερευνηθεί από την πρώτη διερευνητική πτήση της που ήταν πρίν εννέα ημέρες. Μια άλλη μέλισσα έκανε σπάνιες πτήσεις εκμετάλλευσης και συνέχισε να εξερευνεί σε όλη την διάρκεια της ζωής της. Δύο άλλες μέλισσες έδειξαν πιο συχνή εναλλαγή μεταξύ εξερεύνησης και εκμετάλλευσης.

Δείτε τις πορείες που χάραξαν στα παρακάτω διαγράματα.
Πίνακας 1. Όλες οι διαδρομές που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της ζωής τεσσάρων μελισσών. Κάθε μεμονωμένη πτήση παρουσιάζεται με διαφορετικό χρώμα, οι πρώτες πτήσεις που αναλαμβάνονται από κάθε μέλισσα στο πράσινο, αλλάζει ομαλά σε κίτρινο μέχρι τις τελευταίες πτήσεις στη ζωή της κάθε μέλισσας που εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Η μπλέ κουκίδα δείχνει την περιοχή της φωλιάς τους.
Πίνακας 2. Διαδρομές των αρχικών διερευνητικών πτήσεων τεσσάρων μελισσών. Η θέση της φωλιάς είναι με τον μπλέ κύκλο. Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν το χρονικό διάστημα από την έναρξη κάθε πτήσης. Με πράσινο χρώμα είναι η αρχή της πτήσης, με κίτρινο το ενδιάμεσο και με κόκκινο το τέλος της πτήσης.

Πίνακας 3. Στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την δραστηριότητα της ζωής των τεσσάρων μελισσών.

Έρευνα: Woodgate JL, Makinson JC, Lim KS, Reynolds AM, Chittka L (2016) Life-Long Radar Tracking of Bumblebees.PLoS ONE
ΠηγήMelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου