«Πόλεμο» στους μελισσοκόμους στην Κρήτη την ώρα που οι μέλισσες χάνονται και η παραγωγή απειλείται

Ενας ακήρυχτος «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των μελισσοκόμων στην Κρήτη, την ώρα που οι μέλισσες είναι είδος που κινδυνεύει από εξαφάνιση...Το θέμα έχει έρθει ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο, φτάνοντας κατά καιρούς ως τη Βουλή.
Ως γνωστόν οι μελισσοκόμοι της ανατολικής Κρήτης καταγγέλλουν έναν «ακήρυχτο πόλεμο» σε βάρος τους χωρίς να λείπουν και τα θλιβερά περιστατικά σε βάρος τους (όπως έχει συμβεί παλαιότερα για παράδειγμα στην περιοχή του Σελάκανου).

Στην Κρήτη υπάρχουν τα τελευταία χρονια περίπου διακόσιες χιλιάδες κυψέλες, οι εκατόν είκοσι χιλιάδες διακινούνται στα πευκοδάση της ανατολικής Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα στους χώρους τοποθέτησης των κυψελών τους.

Η μελισσοκομία στην Κρήτη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μετακινούμενη, με διάρκεια παραμονής μέχρι τρεις μήνες.

Οπως καταγγέλλουν μελισσοκόμοι, συμφέροντα που σχετίζονται με την προσπάθεια αλλαγής χρήσης των δασών πολλές φορές κρύβονται πίσω από τον πόλεμο σε βάρος τους, ενώ την κατάσταση αυτή επιβαρύνει η έλλειψη ελέγχων και η κυκλοφορία στην αγορά υποκατάστατων του μελιού...

Αποτέλεσμα είναι το επάγγελμα τους να κινδυνεύει, όπως και οι μέλισσες...

Ο Οργανισμός

Νεοσύστατος διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί την υγεία των οικοσυστημάτων για λογαριασμό του ΟΗΕ αφιερώνει την πρώτη έκθεσή του στους αφανείς ήρωες της αγροτιάς: η παγκόσμια μείωση των μελισσών και άλλων επικονιαστών απειλεί την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προειδοποιεί.

Η απώλεια βιοτόπων, η κλιματική αλλαγή, και τα εντομοκτόνα είναι μερικοί από παράγοντες που απειλούν μέλισσες, πεταλούδες, πουλιά και τις νυχτερίδες που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας γύρη, αναγνωρίζει στην έκθεσή της η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES).

O οργανισμός ιδρύθηκε το 2012 βασισμένος στο μοντέλο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, της οποίας οι εκθέσεις καθοδηγούν τις διεθνείς προσπάθειες για τον μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Όπως συμβαίνει και με τις εκθέσεις της IPCC, η έκθεση της IPBES αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 124 χώρες-μέλη της.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, χωρίς συντονισμένη διεθνή προσπάθεια πολλοί επικονιαστές θα εξαφανιστούν. Τα απειλούμενα είδη περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 9% των μελισσών και πεταλούδων και περίπου το 16% των σπονδυλωτών επικονιαστών όπως οι νυχτερίδες και τα κολιμπρί.

Από τα μήλα μέχρι τον καφέ και τις φράουλες, περίπου το 35% της αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τους επικονιαστές -μια αγορά ύψους 235 έως 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι λόγοι της παρακμής είναι περίπλοκοι και ακόμα δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί, περιλαμβάνουν όμως την απώλεια βιοτόπων, διάφορες ασθένειες και τα εντομοκτόνα γεωργικής χρήσης. Η έκθεση πάντως αναγνωρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ρόλος των λεγόμενων νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, στα οποία επέβαλε μορατόριουμ το 2013 η ΕΕ μέχρι την συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων.

Η έκθεση συνιστά πάντως τη μείωση της χρήσης εντομοκτόνων και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών στην άγρια ζωή, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ζωνών με αγριολούλουδα μέσα στους αγρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου